1337527.jpg

Hemma hos

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Först visste Charlotta och Andreas inte alls vad de ville ha. Nu har de fått allt de kunde drömma om i huset de själva har ritat. Stig på i skärgårdsvillan som klättrar på berget! [i]Av Johanna Flyckt Gashi Foto: Lina Östling[/i]

• 16 september, 2016

Vidsträckt utsikt över hav och holmar. Frisk luft och salta vattenstänk. Den som ger sig på att skildra omgivningarna i Öckerö får svårt att inte låta som en turistbroschyr. Kommunen består av tio öar i Göteborgs norra skärgård, utan fast förbindelse med fastlandet. På Fotö, en av öarna längst i söder, bor sedan 14 år Andreas och Charlotta Parkås.

Andreas är uppväxt på ön och Charlotta på grannön Hönö, så det är inte konstigt att de valde att bygga hus just här. Men det var nära att chansen gick dem förbi.

Andreas hade stått i Öckerös tomtkö sedan han var 18 år och fick tjing på en av 20 attraktiva tomter som släpptes på Fotö. Men just då studerade Charlotta i Brighton och tyckte att idén om husbygge kändes väldigt avlägsen.

– Men så kom jag hem till Sverige för att fira påsk och insåg vilket misstag det var att tacka nej till chansen att bygga på en kommunal tomt, berättar Charlotta.

Genast ringde hon och Andreas till de ansvariga för tomtkön och sa att de hade ångrat sig.

– Vi hade en oerhörd tur som fick köpa en tomt innan det var försent.

Där stod de, drygt tjugo år gamla, med en tomt utan hus. Varken Charlotta eller Andreas hade någon klar tanke om vilken sorts hus de ville ha.

– Allt vi visste var att vi ville landa i ett hem som både vi och våra vänner skulle gilla att vara i, säger Charlotta.

En sak till var de överens om: de ville ha ett hus som passade in i skärgårdsmiljön. Av Andreas bror fick de varma rekommendationer att anlita Lövsta Trähus. Företaget bygger i lösvirke, så det fanns alla möjligheter att påverka både planlösning och detaljer. Charlotta och Andreas gav sig på att rita själva. Först gjorde de egen ”research”, där de kikade på hus i trakten som de själva gillade och frågade om råd. Det vanligaste rådet de fick var att satsa på förvaring.

– Men det var så tråkigt att rita in förvaringsutrymmen, så vi tog inte riktigt det rådet till oss, vilket jag ångrar i dag, medger Charlotta.

Luftiga rum och stora balkonger kändes viktigt. En stor hall med mycket ljus var också prioriterat.

– Vi har båda två vuxit upp med relativt trånga hallar där man varit tvungen att hänga av sig ytterkläderna snabbt för att inte stå i vägen för nästa person…

Bygget påbörjades 2001. I december 2002 stod huset färdigt. ”Mer klassiskt än speciellt” sammanfattar Charlotta sin beskrivning av huset.

Fotografier och modern kalligrafi går att hitta i nästan alla rum. Charlotta gillar också saker med en historia. Roligast är de som gått i arv eller gjorts av någon i familjen, som hattlamporna i hallen. De är hennes och Anderas egenhändiga verk.

– Den ena hatten har tillhört Andreas pappas och den andra hans morfar. Andreas mamma sparar på allt! I början suckade vi över det, men nu har vi förstått att det är väldigt charmigt.

När det gäller vintageprylar kan Charlotta slå till direkt, men när det gäller nyproduktion går hon länge och trånar.

– Dels för att det ofta handlar om att spara ihop pengar för att kunna köpa, dels för att jag vill känna att det är precis den här möbeln eller prylen vi saknar.

Men det är närheten till havet – det tar bara tre minuter att ta sig ner till vattnet – som väger tyngst på boendets pluskonto. Havet inger ro, tycker Charlotta.

– Morgonfika på klipporna och kvällsdopp vid ångbåtsbryggan, nedanför backen, det är livet!

Att strålarna från Vinga fyr lyser upp rummen från söder när familjen släckt ner på kvällen blev en oväntad bonus.

– Jag är väldigt tacksam över att vi fick Vinga som utsikt! Det var inget vi hade räknat med och väldigt svårt att gissa sig till när vi stod nere vid vägen innan huset hade kommit på plats.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Husets entré ligger på baksidan, vid den stora altanen som vetter mot nordost. Hit kommer man från gatuplanet via trappan till vänster i bild. Planket till höger ger uteplatsen en vrå i lä. Utemöbler i trä, Grythyttan i samarbete med Classic Garden. Vita plastfåtöljer, Ikea. Däcksstolarna i ”Amerikamodell” har Andreas snickrat.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Vilken tur att de fick ångra sig och tacka ja till tomten! Sedan 2002 njuter Charlotta av den karga naturen på Fotö året om.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Parkås bor på Fotö i Öckerö kommun. I burspråket mellan kök och matplats finns rum för ledigt häng. Här finns också utgång till balkong till höger. Soffa, Mio. Fåtölj ”Lamino”, Svenssons i Lammhult. Soffbordet har Charlotta och Andreas gjort själva av lastpallar och hjul från Rusta. Matta, Mio. Klockkudde, H&M Home. Taklampa, Ellos. Gardiner, Fritsla Tyglager.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Det rustika köksbordet fick Charlotta och Andreas i bröllopspresent av sina föräldrar, inköpt på Chilli. Trästolar och pall, Åhléns. Metallstol från Tolix, hos Svenssons i Lammhult. Den vita stolen är en Eameskopia. Ljuskrona ”Love Dinner”, Lampgustav. Matta, Ikea. Det vita skåpet har Andreas snickrat.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Köksvågen är fyndad på en trädgårdsloppis. Tavlan med bokstäver är gjord av spårad mdf som målats svart. Menybokstäverna har Charlotta beställt på nätet, finns bland annat hos swedsign.se. Gröna glasburkar, H&M Home. Bricka, ochform.se.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Köket ligger i en hörna, med fönster åt två håll, och ramas in av en barbänk. Väggarna har målats i den ljusgrå kulören NCS 2000. Köksluckor, Ballingslöv. Spis och fläkt, Electrolux.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Vardagsrumsdelen i entréplanets öppna planlösning har två olika grå nyanser på väggarna. Kulören bakom soffan kallas ”franskt grå” och har lite rosa i sig. Fönsterväggen är målad i grå kalkfärg. Soffa, Mio. Soffbordet har Andreas har snickrat efter idé från Oceanhouse. Taklampa, Herstal. Bur med fågel, Ferm Living. Plåtskåp, vintagebutiken DIP (nu nedlagd).

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Den fullt fungerande vevgrammofonen har tillhört Charlottas moster, som i sin tur fick den av sin far.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

I Axels rum pryds väggen bakom de gamla skolbänkarna av en stor Sverigekarta. Kartan och bänkarna är köpta på loppis respektive second hand på grannön Hönö.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Trapphallen går ända upp till nock och har stora fönsterytor mot norr. Tält, Granit. Lampor på väggen, Ikea.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Övervåningens badrum har ett väggskåp som Andreas tillverkat av ett gammalt fönster. Klinkerplattorna fyndades på Bauhaus i Göteborg.

Veckans hem: Skärgårdsvillan som klättrar på berget

Säng och lampa, båda från Ikea. Sängkläder, H&M Home. Stege, Åhléns. Klänningar, Custommade och Hunkydory.

Scroll to Top