1336734.jpg

Artiklar

Här är svenska uppfinningen som låter dig spara 98 procent vatten

Altered:Nozzle är ett munstycke som du fäster på din vattenkran för att spara vatten.

• 15 september, 2016

Vattenbrist är något som drabbar över en miljard av världens befolkning idag – och problemet kommer bara att bli värre. Även om vi svenskar ser vatten i kranen som en självklarhet fick vissa delar av landet känna på hur det kan vara i somras, då delar av södra Sverige drabbades av vattenbrist.

Det är tydligt att vi alla måste hjälpas åt för att lösa problemet, och upphovsmännen bakom Altered:Nozzle vill dra sitt strå till stacken. Deras produkt är ett munstycke som enkelt installeras på din vattenkran och minskar vattenflödet med 98 procent.

Problemet med en vanlig vattenkran är att du faktiskt bara använder en bråkdel av allt vatten. Resten studsar mot dina händer eller porslinet du sköljer och rinner ut i avloppet. 

Altered:Nozzle atomiserar vattnet, det vill säga delar upp det i miljontals pyttesmå droppar. Trots att flödet ur kranen mest liknar någon slags tung dimma fungerar det precis lika bra att tvätta händerna eller diska som med ett vanligt vattenflöde – fast med bara två procent av det vattnet!

Ett problem är dock att det med denna metod tar två minuter att fylla ett glas vatten. Därför finns ytterligare ett läge, där du ”bara” sparar 75 procent, och kan fylla en kastrull med vatten utan att behöva vänta en evighet. 

Inte nog med att den här produkten sparar in på världens vatten, dessutom sparar den pengar åt dig. Ett genomsnittligt svenskt hushåll sparar över 1200 kronor på ett år, och köper du en Nozzle ska den ha betalat av sig själv på bara några månader.

Altered:Nozzle är framtagen av svenska företaget Altered och söker just nu backning på Kickstarter. I skrivande stund har projektet samlat in 1 754 668 kronor med 21 dagar kvar av kampanjen, och från början var målet att samla in 250 000 kronor.

Scroll to Top