1335048.jpg

Hemma hos

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Takhöjden, de vackra fönstren och kakelugnarna gjorde att Mattias och Helena föll direkt för det gamla jugendhuset i Gävle. Trots att de egentligen hade bestämt sig för att flytta till Stockholm. [i]Text: Pernilla Fredholm Styling: Helena Kozak Foto: Carina Gran[/i]

• 10 september, 2016

Helena och Mattias Markusson Kozak hade bott i Oslo i några år, men var trötta på den trånga bostadssituationen och det faktum att familj och släkt fanns så långt bort.

– Jag väntade vårt andra barn och vi kände att vi ville tillbaka till Sverige, närmare våra föräldrar, säger Helena Kozak.

Eftersom både Mattias och Helenas föräldrar bodde ganska nära Stockholm, kändes det naturligt att leta hus där. Men 5–6 miljoner för en villa… Och Helena, som ville starta eget som arkitekt, insåg att det kunde bli svårt att konkurrera som helt oetablerad i Stockholm.

De tänkte om, satte en passare i kartan, och drog en radie ungefär en timmes väg från huvudstaden. En och en halv timmes väg därifrån låg Gävle, vilket fick dem att börja fundera. Mattias hade möjligheter att få jobb på Sandvik i Gävle. Det var också en lagom stor stad för Helena att starta eget i.

– Dessutom låg det lagom långt från våra föräldrar, så det kändes som rätt val.

Medan Helena var kvar i Oslo gick Mattias på visningar i Gävle, och sprang på det fantastiska parhuset i jugendstil i stadsdelen Söder.

– Det var lite slitet och mörkt inuti, men det var så vackra fönster, helt fungerande kakelugnar och högt i tak. Det var lätt att se möjligheterna, så jag sa ”vi tar det” till mäklaren, berättar Mattias.

Helena litade på sin man, och utifrån bilder på husets interiör och mäklarens planskiss satte hon igång att planera. En vägg skulle rivas ut på bottenplanet för att få ett sammanhängande vardagsrum och matrum i stället för flera små, trånga rum. Köket planerades om helt och hållet för att få plats med en köksö, dessutom skulle väggarna målas gråblå.

– Det var verkligen imponerande hur perfekt hon fick till färgsättningen utan att ens ha sett huset i verkligheten, säger Mattias.

Helena konstaterar att hon var nervös, men att det verkligen blev precis som hon ville ha det.

– Det är en sådan vacker färg, och jag var less på vita väggar. Man glömmer bort hur himla fint till exempel tavlor gör sig mot en vägg med färg!

I övrigt var det mest ytskikten i huset som behövde åtgärdas. Badrummet på andra våningen var redan helt nyrenoverat.

Både Helena och Mattias tycker att de har fått ett drömhus. Det är rymligt och ljust, med smarta förvaringslösningar och gott om utrymme för lek och kreativitet. Den öppna planlösningen på bottenvåningen blev väldigt användbar. Här kan man både titta på tv, och läsa eller pyssla vid det stora matbordet – samtidigt.

– I matrumsdelen har vi fixat förvaringsskåp bakom en dörr. Där kan barnen ha alla rit- och pysselgrejer, så att det går fort och lätt att plocka fram och ställa undan.

Till huset hör också en liten trädgård och både Mattias och Helena har upptäckt glädjen i att plantera, eller att bara vara utomhus.

 – Bara att kunna släppa ut barnen i trädgården, vilken lättnad! I Oslo var det heldagsprojekt att åka till någon park.

Inredningsmässigt är det Helena som påverkar mest. Hon surfar på nätet, botaniserar i antikaffärer och på loppisar, och är särskilt förtjust i 1950-talsstilen.

– Men jag tycker mycket om Ikea också. Kontrasterna lyfter fram varje enskilt objekt och ger karaktär åt hemmet. Färg är också viktigt. Vi köper egentligen inte prylar särskilt ofta, men om det är något jag faller för så är det tavlor – och lampor! Jag älskar stämningsbelysning, det är så viktigt för mysfaktorn i ett hem.

Mattias fäster sig vid saker som har en historia, som glaspärleträdet som står på kakelugnen. Det hittade han på en marknad i Ryssland för många år sedan och blev kär i.

– Blandning är roligt, men ännu bättre är det om inredningen är ganska tidlös. Då tröttnar man inte så fort, säger Helena.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Det gamla trähuset i jugendstil ligger i stadsdelen Söder i Gävle.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Matplatsen är rymlig och används både till mat, ritande och pyssel. Lampan ”Bumlingen” är köpt i en antikaffär i Örebro, matbordet kommer från Bolia och några av Thonetstolarna har skinnfällar från Åhléns. Vasen är från Ikea.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

I övre övre hallen står en soffa inköpt second hand på en matta från Ikea. Mässingsbordet kommer från Ellos och tapeten är Dusty Blue från By Lassen.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

I lilla hallen vid köket hänger en regnkappa köpt i en butik i Haga i Göteborg. Blå Stringhylla från Designonline, krokar från Indiska och hatt från Spanienresa.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Köket är en utgången modell från Ikea medan den svarta bänkskivan och den svarta kranen kommer från Kvik. Gula lampor ”Hide” från Zero. Lampan över köksbänken är från Fagerhult. Gul skål från Muuto och almanacka på väggen från Hay.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Tesamovaren kommer från Helenas mamma och pappa, den vita lampan kommer från Ikea och de vita porslinsfigurerna från en butik i Oslo. Porslinet från väggen är loppisfynd. Det blå porslinet i skåpet är köpt i St Petersburg. Det fina skåpet är inropat på Lauritz.com.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Vardagsrummet går i behagliga blågrå toner. Soffan och fåtöljen är från Ikea liksom det vita soffbordet, schäslongen kommer från en antikaffär i Gävle. Det grå plåtbordet är från House Doctor och mattan är från Lauritz.com. Taklampa från Gubi och golvlampa från Louis Poulsen. Pläden i soffan kommer från Hay.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

I badrummet hänger Eos fjäderlampa storlek medium. Korg och matta från Ikea, handdukar från Åhléns.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Helenas och Markus sovrum går i vilsamma blå toner. Tapeten är från Ellie Cashman design. Matta och blåvit pläd från Åhléns, sänglampor ”Hide” från Zero.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Helenas och Markus sovrum går i vilsamma blå toner. Tapeten är från Ellie Cashman design. Matta och blåvit pläd från Åhléns, sänglampor ”Hide” från Zero. I Vilmas rum finns plats för kompisar att sova över. Sängen är byggd av Markus med hjälp av lådförvaring från Ikea. Matta, gunga och taklampa från Ikea, stol Alma från Magis, pompoms från Mokkasin.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

Den lila byrån i Helenas och Markus sovrum är från Bebop Antik i Göteborg och målad i Alcros färg ”Björnbär”. Flätad korg från Afro Art, lila vas från Ellos. Orange och grå glasaskar från Hay, matta och pläd från Åhléns.

Veckans hem: Jugend på lek och allvar

I Vidars rum står en våningssäng byggd av en Ikea-säng, gardintyget och mattan är också från Ikea. Stor golvlampa från Mio, soffa från Babybay och rottingstol från Helenas barndom i Polen.

Scroll to Top