1334492.jpg

Trädgård

Så här lyckas du med orkidéer – 12 smarta tips

Orkidéer är både vackra och lättskötta. Här är några skötselråd som är bra att ha koll på för att få dem att blomstra.

• 8 september, 2016

1. Orkidéer är vanliga krukväxter i våra hem, särskilt Phalaenopsis (brudorkidé) som är den mest lättskötta. Med lite tur kan den blomma två-tre gånger på ett år.

2. Orkidéer planteras inte i vanlig krukväxtjord utan i speciell orkidékompost som är mager och luftig.

3. Det perfekta fönstret för din orkidé är mot öst eller väst under sommaren. De vill inte ha för mycket direkt sol, den kan nämligen skada deras blad.

4. Vintertid är det bra att flytta dem till ett söderfönster, då vill de ha det så ljust som möjligt. Om det inte finns tillräckligt mycket naturligt ljus kan de behöva få tillskottsbelysning med lysrör.

5. Till stor glädje för oss som är glömska behöver orkidéer inte vattnas särskilt ofta. Se till att dränka komposten så den blir genomvåt och låt den torka upp innan nästa vattning. Det brukar räcka med en gång i veckan till var tionde dag. 

6. Ett enkelt sätt att ge dem vatten på är att doppa hela krukan i en hink med vatten och låta den rinna av ordentligt. 

7. Ljummet kranvatten går bra, bara inte det är allt för hög kalkhalt. I så fall kan du behöva använda dig av regnvatten.

8. Tänk på att inte få vatten i bladrosetten, då kan orkidén drabbas av svampangrepp och ruttna. Om det går så långt att bladen ramlar av går den inte att rädda.

9. Särskild orkidénäring finns att köpa, med denna kan du göda ungefär en gång i veckan när orkidén växer.

10. De flesta orkidéer gillar hög luftfuktighet. För att höja luftfuktigheten i ditt hem kan du ställa en skål med vatten bredvid blomman.

11. När alla blommor på en stjälk ramlat av kan du klippa av den vid fästet, där en ny stjälk kommer växa upp, eller så låter du den vara. Oftast kommer det nya blommor på stjälken.

12. Om du, trots att du följt alla råd till punkt och pricka, ändå bara får blad och inga blomstänglar på din orkidé kan du testa att låta den torka upp ännu mer. Då brukar blomstänglarna få fart.

Källa: OdlaBlomsterlandet

Scroll to Top