1332718.jpg

Hemma hos

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Hemmet i Räng går i rosa och turkos. Det är lekfullt och klassiskt på en och samma gång. – Det är brytningen mellan stilar som gör att hemmet får en twist, säger Kristina. [i]Av Kersti Byström Foto: Leonor Juhl Kristiansson[/i]

• 2 september, 2016

Längs en liten grusväg intill böljande vallmofält ligger Kristina och Mattias vitputsade hus från tidigt 1900-tal. Här bodde en gång i tiden bygdens barnmorska i en del av huset. I den andra delen låg byns polisstation men det enda som i dag skvallrar om husets historia är ett gallerförsett fönster i trädgårdens lilla uthus, den före detta arresten.

Sedan familjen flyttade in för fyra år sedan har ett nytt värmesystem installerats, en ny gästtoalett byggts och det platsbyggda köket renoverats. Alla ytskikt har målats och tapetserats, och numera är endast foder, golv och tak vita. Resten av hemmet kan beskrivas som en färgexplosion med fokus på rosa och turkos.

Begreppet att ”leva sitt varumärke” stämmer väl in på Kristina som arbetar som säljare på det danska inredningsföretaget Rice vars produkter ofta går i just rosa och turkos.

– Att det är det perfekta jobbet för mig är lätt att förstå när man ser vårt hem, berättar Kristina vars största intresse – och passion – är inredning.

Hon reser mycket i jobbet men älskar att bjuda in vänner när hon väl är hemma. Då brukar hon stå för dukningen och sambon Mattias för maten. Han har inte samma brinnande intresse för inredning men hjälper gärna till att bygga, tapetsera och måla.

Kristina beskriver hemmet som lekfullt klassiskt

– Jag älskar färg och bus men tycker samtidigt om den klassiska engelska stilen med howardsoffor och randiga tapeter à la Ralph Lauren. Det är brytningen mellan stilar som gör att hemmet får en twist, förklarar Kristina.

Döttrarna Elsa och Alva älskar sitt hem men har valt en lite mer klassisk och minimalistisk stil i sina egna rum.

Att komma hem till Kristina och Mattias är som att kliva in i ett jättelikt tittskåp eller rakt in i en saga, som en mix av ett lekfullt ”Alice i Underlandet” och ett färgstarkt ”Downton Abbey”.

I det stora allrummet på undervåningen möts besökarna av en lätt rosa chock. Randiga tapeter, sammetssoffor, soffbord och matta – allt går i rosa.

I matrummet intill köket blandas det rosa med turkos och blått medan vardagsrummet går i olika blå nyanser.

Kristina hade länge önskat sig en soffa i jeanstyg när hon helt oplanerat dök på ett sista visningsexemplar i en butik i Kristianstad. Den andra soffan i jeanstyg, som något år senare beställdes via nätet, är lite ljusare i tonen.

– Att sofforna inte har samma färg utan skiftar i olika blå toner är charmigt och det gör också rummet mer levande.

Kristina tycker inte att man ska vara rädd för att blanda nyanser, färger och mönster.

– Tänk inte så mycket utan satsa på det som du själv tycker om. Det går inte att misslyckas om du går på din egen stil. Ett personligt hem är ändå det absolut bästa som finns.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Ljuset flödar i hallen med de vackra spegeldörrarna med glasfönster. Hallgolvet är, liksom alla golv i huset, målat i vitt. Tapet, Christian Lacroix. Korg med tofsar, Udda Tina. Korg med mun samt hallmatta, Rice.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Matrummet går i olika nyanser av rosa och turkos. Tapet, Eijffinger. Hissgardin, Ikea. Taklampor, Rice. Rottingstolar, Sika design. Jeansduk, Lexington. Porslin, vas och glas, Rice. Lykta, Bloomingville. Det stora vitrinskåpet är ett gammalt auktionsfynd som köptes avlutat men som sedan länge är turkost. Skåpet innehåller allt som behövs för att duka fint: vaser, servetter, glas och festartiklar som fjädrar och konstgjorda blommor. Ovanpå skåpet resväskor, Taj. Utanpå skåpet hänger en tofs med en fågel, Grönbergs Interiör.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Kristinas kärlek till färg syns även i trädgården. Rosenskära matchas av tygrosor på cykeln. Tygrosor, Indiska. Korg, Rice.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Den större hallen på nedervåningen fungerar som ett allrum. Här går det mesta i rosa. Sammetsoffor, trendrum.se. Pall och matta, Rice. Tapet, Designers Guild. Sammetsgardiner, Ikea. Lampetter, Rice. Den charmiga drinkvagnen är ett fynd från Myrorna som reades ut för halva priset.

– Jag köpte den för 250 kronor, det är helt löjligt, kommenterar Kristina.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Det runda vardagsrumsbordet är ett köksbord från 70-talet som kommer från en före detta svärmor. Bordet, vars ben kortats av, har varit både turkost, vitt och i guld innan det blev rosa.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Köket är platsbyggt i vitlaserad ek. Bänkskiva i marmor. Formar, muggar, fat, brickor, burkar och skålar är från Rice. Sophink, Wesco. I fönstret en rumsgran i kruka från Rice. Blå lampa på väggen, Bloomingville. Hissgardin sydd av tyg på metervara, Designers Guild. De väggfasta hyllorna var tidigare vita men lämnades till en målarfirma för sprutlackering. Kökstallrikar och formar står framme i den öppna köksön som Kristina hittade i sin frisörs trädgård i Höllviken.

– Jag är glad att den räddades från väder och vind. Man ska aldrig vara rädd för att fråga om man får köpa saker.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Strutslampan är ett roligt och annorlunda blickfång. Skärmen har Kristina gjort själv av band, med och utan tofsar, och konstgjorda blommor som hon hade sparat i sin pyssellåda. Turkosa vaser, Rice.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

I hallen står en nätt antik soffa som Kristina spontanshoppade i en målarbutik på Orust. ”Jag blev jättekär i soffan och la ett bud.” Broderad kudde, Taj. De inramade fotografierna på familjen bidrar till ett mycket personligt och ombonat hem.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Huset har inga garderober och därför förvarar Kristina sina kläder i ett svartmålat vitrinskåp. Rosa korg med lock, Udda Tina.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

I Alvas rum omringas spegeln från Ikea av ljusslingor, inreda.com. Klädd sänggavel, trendrum.se. Svart golvlykta och rosa korg med lock, Udda Tina.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

Kristina har en förkärlek för klädda sänggavlar. Den här kommer från trendrum.se. Överkast. Greengate. Kuddar, Lexington. Sammetsgardiner, Ikea. Taklampa, House Doctor. Tapet, Ralph Lauren.

Veckans hem: Ett klassiskt hus med lekfull twist

På nedervåningen har familjen byggt en ny toalett av ett litet förråd. Tapet, Pip. Handdukskrokar i form av svanar samt spegel och taklampa, Rice. Handfat och toalett, Ikea.

Scroll to Top