Foto: Bigstock

Artiklar

Här är det populära diskmedlet som klassas som miljöfarligt

Många har nog Yes diskmedel hemma, men nu förlorar den storsäljande produkten sin Svanen-märkning.

• 31 augusti, 2016

Här är det populära diskmedlet som klassas som miljöfarligt

Sedan den 1 juni 2015 har EU skärpta klassificeringar av vissa tensider (ämnen som sänker ytspänning) som finns i kemtekniska produkter, som till exempel diskmedel. Det här innebär att storsäljaren Yes Handdiskmedel numera klassas som miljövänligt och förlorar sin Svanen-märkning. Produkten innehåller tensider över en viss koncentration och måste också därför förses med varningstexten: ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer”.

 – Vi har tillåtit de här tensiderna tidigare men i och med nya vetenskapliga rön och EU:s skärpta regler kan vi inte det längre. Vi tillåter helt enkelt inte klassade kemikalier, säger Anna Norberg, pressansvarig på Svanen, till Testfakta.

Tillverkaren Procter and Gamble har tidigare fått dispens för att kunna hitta en ersättning till de klassade tensiderna, men det har de inte gjort.

Linn Gustafsson är produktansvarig för Yes i Sverige och hon vill betona att diskmedlet fortfarande har samma innehåll. Hon tycker inte det är rätt att kalla Yes för miljöfarligt.

– Yes är ett koncentrerat diskmedel och när det avvänds i rekommenderad dosering har den en lägre miljöpåverkan än jämförbara produkter på marknaden, säger hon till Testfakta.

Scroll to Top