Sätt barnen i arbete i tidig ålder. Foto: Istock

Artiklar

Experten: Din åttaåring bör kunna sköta tvätten

Vilka hushållssysslor är lämpliga för barn, och i vilka åldrar kan man börja? Här är en lista från utvecklingsexperten Deborah Gilboa.

• 31 augusti, 2016

För ett tag sedan rapporterade vi om den här smarta pappan som lärt sin bebis att städa hemmet. Ett roligt och charmigt klipp, men kanske har han helt rätt?

Den amerikanska utvecklingsexperten och läkaren Deborah Gilboa menar att hushållssysslor är bra för barn, det gör dem bättre på att lösa problem. På sajten Today delar Gilboa med sig av en lista på vilka sysslor som är lämpliga för barn i olika åldrar.

18 månader-3 år

I den här åldern vill barn gärna vara stora och göra saker själva – något vi bör dra nytta av, menar Gilboa. Hon föreslår att man börjar introducera små uppgifter redan här, till exempel att låta barnet hålla skyffeln medan du sopar golvet.

4-5 år

I den här åldern är barn kapabla att genomföra enklare uppgifter själva, som till exempel plocka undan sina leksaker. 

– Säg åt dem att säga till dig när de är klara. Detta får dem att fokusera på uppgiften och du kan kontrollera att de gjort som de fått lära sig.

6-8 år

Lågstadiebarn bör redan vara vana vid att ha en uppgift som återkommer en gång i veckan tycker dr Gilboa. Nu är det dags att ge dem en daglig syssla. Det kan handla om att gå ut med hunden eller tömma kattlådan, eller något som behöver göras i köket.

Deborah Gilboas egen åttaåring brukar sköta tvätten, och har till och med gjort en instruktionsvideo som riktar sig till collegestudenter. 

9-11 år

I den här åldern klarar barn projekt som har flera moment.

– Det kommer ta ett tag att lära sig, men är jättebra för deras förmåga att planera och lösa problem, och kommer så småningom att underlätta ditt arbete, säger dr Gilboa.

12-13 år

Det bästa sättet för att få tweens att sköta sina sysslor är att koppla det till en aktivitet som är viktig för dem. 

– Om ditt barn älskar att äta är att förbereda frukost eller middag en jättebra uppgift. Om de behöver skjuts till olika aktiviteter kan det vara lämpligt att låta dem städa bilen regelbundet, säger Gilboa.

14-15 år

Nu är det dags att delegera uppgifter du själv inte tycker så mycket om. Tonåringar i den här åldern är fullt kapabla att utföra större sysslor, som till exempel laga middag till hela familjen en gång i veckan, enligt Gilboa.

16-18 år

När dina barn nått den här åldern är det dags att se till att de har alla kunskaper de behöver för att kunna flytta hemifrån.

– Laga mat, städa, ta hand om bilen, till och med börja sätta sig in i hur man betalar räkningar – se till att de är redo för vuxenlivet, säger Gilboa. 

 

Scroll to Top