1331060.jpg

Trädgård

7 tips på hur du får snittblommor att hålla extra länge

Blanda trädgårdens blommor och blad i söta buketter. I loppisfyndade kannor och koppar blir enkla kombinationer oväntat fina. Följ de här tipsen så håller de sig fina länge. [i]Av Teija Palmberg Foto: Maria Hansson[/i]

• 30 augusti, 2016

Ibland kan man tänka att det är synd att plocka blommorna som står så fint i trädgården. Men faktum är att många växter mår bra av att plockas av. Det kan förlänga blomningen, särskilt hos ettåringar. Ett tips är att blanda in blad, torra fröställningar och knoppar, det gör ofta arrangemangen än mer spännande.

Låt gärna fantasin flöda när det gäller vad du kan använda som vas. Flaskor, en gammal kaffekanna och udda koppar fungerar ofta utmärkt. Se allt gammalt glas och porslin som tänkbara vaser nästa gång du går på loppis.

Så får du snittblommorna att hålla länge

1. Bästa tiden att plocka snittblommor i trädgården är på morgonen. Då är stjälkarna fulla av saft och hela växten spänstig.

2. Använd en vass kniv, sekatör eller sax, så att du inte krossar eller klämmer ihop stjälken. Då blir det svårare för växten att ta upp vatten.

3. Klipp ovanför ett blad eller ett sidoskott, så ökar chansen att det kommer nya blommor.

4. Har du inte bestämt vas än, låt blommorna mellanlanda i vatten någonstans eller linda in stjälkarna i fuktigt papper. Allra bäst är att ta med en hink med lite vatten i ut i trädgården där du kan lägga ner dem direkt.

5. När du väl arrangerar växterna, ge stjälken ett diagonalt snitt. Använd bara rena kärl och friskt vatten, se till att inga blad hamnar under vattenytan där de lätt ruttnar.

6. En skvätt citronsaft i vattnet gör att det håller sig friskt längre.

7. De flesta snittblommor håller längst om de får stå svalt, åtminstone över natten.

7 tips på hur du får snittblommor att hålla extra länge

Det finns ofta fler bukettväxter i trädgården än vad man tror. Nejlika, rölleka, astilbe, daggkåpa och lammöra växer alla i rabatten. Blanda med mycket grönt så får du en maffig bukett, här även några mörka pionblad. Pelargon är en fin snittblomma! Du kan ofta ta någon gren utan att det syns.

7 tips på hur du får snittblommor att hålla extra länge

Här har mormors kaffekanna fått nytt liv, med pelargon, borstnejlika, daggkåpa, oregano och gröna blad av bland annat fläckig lungört och sköldpaddsört. Den knoppiga blomflocken är plymspirea. Knoppar och fröställningar ger fin variation i buketten.

7 tips på hur du får snittblommor att hålla extra länge

Fynda kannor och flaskor på loppis, det mesta går att använda som vas. Här en liten bukett med astilbe, daggkåpa, pelargon och fröställningen på en akleja.

7 tips på hur du får snittblommor att hålla extra länge

 Stjälkar som gått av blir små matchande minibuketter.

7 tips på hur du får snittblommor att hålla extra länge

Borstnejlikan är en tacksam perenn som ofta syns i gamla torpträdgårdar. Titta nära på den och förundras av mönstret.

Scroll to Top