1328824.jpg

Artiklar

Gör det själv: Bygg utedusch för trädgården eller sommarstugan

I augusti när sommaren är som varmast är det perfekt med en utedusch för snabb svalka. Lösningen är också fiffig i sommarstugan där det kan vara svårt att få till en innedusch. [i]Av Ingemar Gens Ritning och byggbeskrivning: Anders Jeppsson Foto: Anna Jeppsson[/i]

• 24 augusti, 2016

Rinnande vatten inne är en ganska ny företeelse. Förr fick man bära in allt vatten och kånka ut det igen när det blivit slask. Ett hårt arbete som tog mycket tid och gjorde att hushållen sparade och snålade på det vi i dag tar så för givet. I sommarhuset kanske du inte behöver nutidens alla självklarheter?

Vatten inne är alltid på ett eller annat sätt problematiskt, särskilt i äldre hus, och vattenskador hör väl till de vanligaste försäkringsärendena? I dag är det omgärdat av mer regler än någonsin när man ska få till ett badrum. Fuktspärrar, ventilation och säker el är bara några av alla försiktighetsåtgärder som behövs för att bli ren i ett badrum. Så förstås, kan du hålla vattnet utanför husets väggar är det inte bara säkert, det är dessutom uppfriskande och naturnära. På hösten, när luften blivit krispigt kylig och löven börjat skifta, ja, då är det kanske som mest sinnligt att låta det heta vattnet strila över kroppen. När frostrisken blir överhängande stänger du bara av vattnet och tar in duschslangen.

Här fanns det en stenhäll precis där duschen skulle vara. Har du inte samma tur – lägg marksten eller en trätrall som underlag.

Du behöver:

Regel 45×70 mm:
2 st à 1 550 mm (A)
2 st à 1 205 mm (B)
4 st à 835 mm (C)
2 st à 1 403 mm (D)
2 st à 300 mm (E)
Ytterpanelbräda 21×220 mm:
8 st à 1 250 mm F
Ytterpanelbräda 21×120 mm:
2 st à 850 mm (G)
Träskruv fransk 12×120 mm: 6 st
Vinkelbeslag 2 st
Beslagsskruv
Träskruv 5×100 mm
Träskruv 4×50 mm
Trälim för utomhusbruk
Falu rödfärg
Fasadfärg vit

Gör det själv: Bygg utedusch för trädgården eller sommarstugan
Gör så här:

1. Skruva och limma ihop två likadana ramar av delarna A, B, C och D. Såga och passa in D så att ramarna blir vinkelräta. Komplettera med ett vinkelbeslag mellan A och den övre C.

2. Skruva upp ramarna på väggen.

3. Såga delarna E i 45 graders vinkel i båda ändar och skruva fast de båda E mellan väggen och ramarna så att dessa fixeras i 90 graders vinkel mot väggen.

4. Klä utsidan av ramarna med brädorna F. På ritningen är de 220 mm breda men det går också bra och ser trevligt ut med blandade bredder.

5. Om du vill ha skärmarna röda och överliggarna vita är det enklast att måla med båda färgerna innan du skruvar på G.

Gör det själv: Bygg utedusch för trädgården eller sommarstugan
Så här charmigt blir det färdiga resultatet.
Scroll to Top