Kaffesump är bra som luftrenare och gödsel, bland annat. Foto: Bigstock

Artiklar

9 oväntade sätt du kan använda kaffesump på

Skräm bort mördarsniglar, byt färg på dina hortensior och rensa avloppet. Kaffe går att använda till mycket!

• 23 augusti, 2016

1. Skrubba dina stekpannor och kastruller

Att få bort matrester från pannor och grytor efter att du använt dem kan vara riktigt knivigt, men några matskedar kaffesump på en trasa ska göra underverk!

2. Rensa avloppet

En kanna kokande vatten, kaffesump och lite diskmedel löser upp stoppet både i handfatet i badrummet och i köket.

3. Ta bort dålig lukt

En skål med torkad kaffesump i kylen absorberar obehagliga dofter. Torkad kaffesump funkar även bra som luftrenare i garderoben, eller för ett par illaluktande skor.

4. Håll sniglarna borta

Mördarsniglar är ett evigt problem i många trädgårdar, men om du strör ut kaffe ser de till att undvika det området. Hurra!

5. Ta bort repor på trä

Java kan till och med rädda dina trämöbler om de fått repor. Använd snabbkaffe eller kaffesump, blanda med olja till en tjock smet och gnugga in det i reporna.

6. Fräsha upp dina snittblommor

Med en mix av kaffe och jord i dina vaser förlänger du blommornas livslängd, och dessutom fungerar det som luftrenare och låter blomdoften dominera i rummet.

7. Få bort lukt från händerna

Efter att du hackat lök eller vitlök har lukten en tendens att bita sig fast, oavsett hur mycket du tvättar händerna. Skrubba händerna med kaffesump och slipp lökstanken. Funkar även mot till exempel fisklukt. 

8. Gör ditt eget gödningsmedel

Kaffesump innehåller flera ämnen som blommor gillar och drar dessutom till sig maskar, som är jättebra för din trädgård.

9. Färga dina hortensior

Hortensior kan som bekant ändra färg beroende på jordens pH-värde. Med hjälp av kaffesump kan du sänka pH-värdet och få blå blommor. 

Källa: Buzzfeed, LifehackToday

Scroll to Top