En handdriven cylindergräsklippare är miljövänlig – men passar bäst för små gräsmattor. Här ”Gardena 400”.

Konsument

Jämförelse: Vilken gräsklippare ska man köpa?

Batteri, el, bensin eller handjagare? Det finns för- och nackdelar med alla sorters gågräsklippare. Framför allt är det tomtens storlek som avgör – och hur miljövänlig du vill vara.

• 18 augusti, 2016

Hur kuperad är din tomt, är den skogbevuxen och hur stor är den? Det är frågor man ska fundera på inför valet av gågräsklippare, råder Daniel Källström, kategorichef för trädgårdssortimentet inom Järniakedjan.

– Generellt kan man säga att om tomten är under 800–1 000 kvadrat kan en bra batteriklippare vara ett alternativ. För en tomt som är upp till 300–500 kvadrat, och även för radhus, kan en elklippare med sladd fungera bra. För tomter som är större än 1 000 kvadrat är bensinklippare oftast bäst, säger Daniel Källström.

Men det är också en plånboksfråga. 

– För en 1000 kvadratmeter stor gräsmatta räcker en bensinklippare för ett par tusen jätte-bra, medan du skulle behöva betala betydligt mer för en batteriklippare som klarar den storleken.

Hur ser trenden ut, vilken sorts gräsklippare ökar mest just nu?
– El är på väldigt stark frammarsch, både på nät och på batteri – med tonvikt på batteri – och framför allt för mindre tomter. Och har du en tomt på runt 600 kvadrat kan du med gott samvete köra en batteriklippare. Under de senaste åren har också kvaliteten på batterierna ökat väldigt mycket. 

– Det är bra att tänka på att om du köper en batteriklippare med ett kraftfullt batteri, kan ett extra batteri kosta 2 000–3 000 kr. För en liten tomt kan ett svagare batteri räcka och då har du råd med ett reservbatteri.

Hur vet jag att jag köper en bra batteriklippare?
– Om du köper en batteriklippare för cirka 4 000 kronor och uppåt får du en bra gräsklippare nästan oavsett märke – om du väljer ett känt märke. Då har du garantier, de stora varumärkena följer oftast konsumentköplagen utan att gnissla.

– Ställ frågor i butiken. Kläm och känn, och framför allt: ta dig tid att välja. Ju mer info du har, desto bättre val kan du göra som konsument.

Är bensinklipparna på väg bort?
– Nej, för en stor tomt är bensinklipparna det bästa alternativet. Särskilt om du kör på alkylatbensin som är renare än vanlig bensin, vilket gör att du förlänger livslängden på motorn. Alkylat släpper heller inte ut lika mycket avgaser. Förenklat kan man säga att om du kör en bensingräsklippare i en timme på 95-oktanig bensin så motsvarar det ungefär 100 timmars bilavgaser.

Det sägs att det bara är bensingräsklippare som har så kallad mulchningsfunktion. Stämmer det?
– Både ja och nej. Det handlar om hur knivarna och kåpan är konstruerade. Förenklat kan man säga att kåpans och knivarnas konstruktion skapar ett baksug så att klippet åker in i knivarna gång på gång och blir alltmer finfördelat. En elklippare har oftast ett hål i kåpan där uppsamlaren sätts fast – då blir det inget baksug. För att skapa det behöver du ta bort uppsamlaren och sätta igen hålet med en speciell multi clip-plugg eller mulchningsplugg. Men du får ändå inte riktigt samma effekt till hundra procent. 

En gräsmatta kan växa sig ganska hög då och då. Går det att justera klipphöjd på alla sorters gräsklippare?
– Ja, på en bra maskin ska man generellt kunna göra det, men inte på de billigaste modellerna. Tänk på att om gräset har vuxit sig riktigt högt så är det bäst att etappklippa 3–4 gånger med justerad höjd.

Jämförelse: Vilken gräsklippare ska man köpa?
Alkylatbensin kan minska utsläppen
med 80–90 procent.

Vilken klippare passar dig?

Elklippare

Handklippare Batteriklippare Bensinklippare

+ Väger oftast väldigt lite.

+ Väldigt enkel att hantera.

+ Väger lite.

+ Bra för större ytor.

+ Trygg att använda.

+ Du får motion. 

+ Sladdlös frihet.

+ Sladdlös.

+ Inte beroende av drivmedel.

  Du har ett hästjobb när gräset är högt…

+ Trygg att använda.

 

Tung att hantera.

 

Sladden.   Batteriet kan ladda ur, eller bara ta slut.

Bullrig.

 

Klarar inte stora ytor.

 

Klarar inte stora ytor.

Miljö – om du inte kör på alkylat

 

Vad är alkylatbensin?

Alkylatbensin, som är ett fossilt bränsle, framställs av gas som bildas vid bensin- och oljeraffinering. Alkylatbensin gör störst nytta i små tvåtaktsmotorer som saknar avgasrening – som mopeder, gräsklippare och utombordare – och där de skadliga utsläppen kan minskas med 80–90 procent.
Alla tvåtaktsmotorer som i vanliga fall körs på 95-oktanig bensin kan använda alkylatbensin i stället och priset ligger på ca 30–35 kr/liter.

Så länge håller batteriet

När det gäller batterier brukar man tala om laddcykler, där en cykel är en full urladdning och en hel påladdning. Om du till exempel laddar ur batteriet till hälften har du bara använt en halv cykel. Dagens litiumjonbatterier klarar generellt upp till 1 000 cykler. 

Hur många cykler ett batteri klarar handlar samtidigt bland annat om temperaturförhållanden och hur batteriet används.

– Ett normalt litiumjonbatteri ska klara minst 500 cykler, och i och med att du sällan kör en
hel cykel så håller det väldigt länge. Det beror samtidigt på temperaturen, luftfuktighet och hur högt gräset är. Om du har väldigt högt gräs ökar självklart belastningen på motorn och då drar den mer batteri. Litiumjonbatterier ska heller inte laddas ur till 100 procent utan mår bra av att småladdas lite då och då, säger Daniel Källström.

Vinterförvara gräsklipparen rätt

Elektrisk klippare: Gör rent kåpa och kniv, och se till att gräsklipparen är torr, ren och snygg.

Batteriklippare: Gör rent kåpa och kniv och se till att gräsklipparen är torr, ren och snygg, plus att det är bra att ta ur batteriet. Det är också smart att vinterförvara batteriet fulladdat. 

För el- och batteriklippare är bästa temperaturen för vinterförvaring 5–10 grader, det funkar bra i ett vanligt frostsäkert garage. Det viktigaste är att det är torrt.

Bensinklippare: Se till att bensintanken är tömd, och byt gärna olja innan du ställer in den. När du tar ut den på våren: Lämna gärna in den på vårservice och låt en yrkesperson gå igenom den och eventuellt byta filter och olja, det lönar sig.

Batteri blev bäst i test

Jämförelse: Vilken gräsklippare ska man köpa?
Batteriklipparen ”Rotak43LI” från Bosch
blev bäst i test när Råd & Rön testade gågräsklippare.

När tidningen Råd & Rön nyligen testade 57 gräsklippare av bensin-, el- och batterityp var det en batterigräsklippare som knep förstaplatsen. ”Rotak43LI” från Bosch fick ett samlat betyg på 80 av 100, vilket var en poäng högre än tvåan ”Highline 51.5”, en bensingräsklippare från AL-KO.

På tredje plats kom elgräsklipparen ”Powermax 37 E” från Gardena, som också blev utsedd till bra köp tack vare det låga priset på 1 800 kr.

Scroll to Top