En ljuskedja blandad med gamla glasflöten är ett lika dekorativt som fiffigt sätt att lösa belysningen.

Fixa

Gör det själv: Bygg sommarens finaste utediskbänk

Får man göra det på bryggan en ljum sommarkväll slåss man gärna om att ta hand om disken. Speciellt om diskbänken är så här fin. [i]Av Anne Sydquist och Lars Henricson Byggbeskrivning och ritning: Anders Jeppsson[/i]

• 18 juli, 2016

Vi behövde en grov utediskbänk nere vid bryggan. Ett enkelt bygge för att förenkla sommartillvarons skilda aktiviteter. Materialet hade vi i form av gamla vindpinade och grånade brädor efter vår gamla brygga och en kasserad rostfri diskbänk. Den fick bestämma storleken. Stor och stadig står den nu där i ur och skur mot baksidan av bodens gavel. Med den placeringen behövdes varken bakstycke eller skåpgolv. En undanskymd plats till hands för övernattande gäster i sjöboden, perfekt efter fiskelyckan och behändigt nära när det ska röjas upp efter middagarna vid långbordet på bryggan. Diskbänken på bilden är byggd av återvunnet virke i dimensioner som inte finns att köpa nu för tiden. Det gamla virket är mycket vackert med sin fina patina. Den som har sådant gammalt virke liggande får anpassa måtten. Ritningen bygger på dimensioner som finns i varje byggvaruhandel.

Diskbänk 1 600 mm
Regel 45×45 mm:
2 st à 534 mm (A)
1 st à 1 558 mm (B)
Regel 45×70 mm:
2 st à 513 mm (D)
1 st à 1 558 mm (E)
Ytterpanelbrädor 21×145 mm:
(Hyvlat på tre sidor och sågat på den fjärde)
1 st à 1 558 mm (C)
12 st à 800 mm (F)
2 st à 579 mm (G)
1 st à 1 600 mm (H)
6 st à 725 mm (K)
Ytterpanelbräda 21×70 mm:
1 st à 1 020 mm (J)
2 st à 725 mm (L)
4 st à 500 mm (M)
Trälim för utomhusbruk
Träskruv: 5×60 mm, 5×100 mm
Beslagsskruv
Vinkelbeslag 2 st
Gångjärn 4 st

Gör det själv: Bygg sommarens finaste utediskbänk

1. Skruva fast delarna A och B i golvet (skruv 5×100 mm).

2. Skruva fast brädan C på väggen (skruv 5×60 mm).

3. Skruva ihop reglarna D och E (skruv 5×100 mm).

4. Montera D mot C med vinkelbeslag och beslagsskruv. Undersidan på D ska vara 780 mm över golvet. Stötta upp E under tiden du monterar.

5. Skruva fast brädorna F mot D och A på sidorna (skruv 5×60 mm). Riktigt fint blir det om du skruvar från insidan, då är det klokt att också stryka på trälim. Välj om du vill ha den hyvlade eller den ohyvlade sidan ut och var sedan konsekvent.

6. Skruva fast brädorna F mot E och B på framsidan. Gärna från insidan, med lim.

7. Skruva fast de båda G och därefter H mot D och E. Gärna från insidan, med lim.

8. Skruva fast J mot B. Gärna från insidan, med lim.

9. Bygg luckorna. Limma och skruva fast två M mot tre K och en L för varje lucka (skruv 5×60 mm). Montera luckorna med gångjärnen. Montera en liten kloss som låsvred.

10. Lägg på diskbänken och fäst den mot C, D och E.

Ytbehandla:
Vill du ha den väderbitna patinerade grå ytan kan du helt enkelt låta bli att ytbehandla, det tar ett par år innan virket fått den rätta färgen. För att snabba på processen kan du stryka allt virke med järnvitriol (järnsulfat). Gör det gärna innan du bygger. Järnvitriolen ger inget skydd men ger virket den rätta färgen redan efter några månader. För att skydda virket kan man stryka det med olja, dock påverkar det färgen så prova på något undangömt ställe. Järnvitriolen fungerar bäst på den sågade sidan.

Gör det själv: Bygg sommarens finaste utediskbänk
Pinna den här bilden Gör det själv: Bygg sommarens finaste utediskbänk

Gillade du den här artikeln? Följ oss på Pinterest för ännu mer inspiration Hus & Hem

Scroll to Top