Älskar du rosor finns det mycket att lära sig om dessa vackra blommor. Foto: Istock

Trädgård

12 viktiga fakta alla som älskar rosor måste känna till

Visste du att det finns tusentals olika sorters rosor, och att världens äldsta rosenbuske är över 1 000 år gammal?

• 10 juli, 2016

1. Rosen tillhör världens största växtsläkte. Det finns ungefär 150 olika vilda rosarter i världen och utifrån dessa har människan tagit fram tusentals olika sorter. 

2. Alla de vilda rosorna härstammar från Asien. I Europa fick rosen sitt genombrott på 1600-talet. 

3. En legend menar att de första rosorna saknade såväl färg som doft och taggar. De ska ha bildats av skummet som uppstod när Afrodite, kärlekens gudinna i grekisk mytologi, steg upp ur havet.

Sin doft fick rosorna när Afrodites son Cupido spillde nektar på marken där de växte. Det var ett bi som stack Cupido som fick honom att tappa sin nektar. För att straffa bina tog Afrodite ifrån dem sina gaddar och satte dem på rosorna, som taggar.

Till sist ska rosorna ha fått sin röda färg från Afrodites blod, då hon sprang genom ett rosensnår för att rädda sin kärlek, Adonis, från döden.

4. Enligt Guiness Rekordbok är rosen den äldsta blomman som odlats för dekoration.

5. Rosor kan leva länge. Det sägs att världens äldsta rosenbuske växer vid Hildesheims domkyrka i Tyskland. Den tros vara över 1 000 år gammal.

6. Världens högsta rosenbuske uppmättes i Morristown, New Jersey och var 5,66 meter hög.

7. Världens största rosenbukett skapades i Frankfurt am Main, Tyskland, i september 2005. Den bestod av 156 940 rosor.

8. Hösten eller våren är den bästa tiden att plantera rosor på. Allra bäst är hösten, då deras viloperiod börjar.

9. Det finns flera olika sätt att dela in rosor på. En metod är att dela in dem efter tre olika växtsätt – buskrosor,  klätterrosor och rabattrosor.  Detta ger också en fingervisning om vilken skötsel som krävs.

10. För att snittrosor ska hålla så länge som möjligt krävs ett nytt snitt innan du sätter dem i vatten. Rosor ska stå i varmt vatten i ren vas och vattnet bör fyllas på en gång om dagen.

11. Det finns flera knep för att hålla rosorna fina längre, ett är att ge dem ett kallt vattenbad. Läs mer om metoden här.

12. Rosor är välkända symboler för kärlek, men det är mer komplicerat än så. Både färgen och mängden blommor sägs ha olika betydelser, så det kan vara värt att läsa på innan du ger någon en bukett! Läs mer om färgernas och mängden blommors betydelse här. 

Källa: Good Housekeeping, InterfloraTrädgårdsföreningen

Scroll to Top