1315162.jpg

Artiklar

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Hus & Hems stylist förvandlade några ganska trista loppisfynd till inredningssnyggingar med hög trendfaktor. Allt som krävs är lite färg och mycket fantasi. [i]Foto: Karl Anderson[/i]

• 8 juli, 2016

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Att handla second hand är snällt mot både plånbok och miljö. Och med blick för möjligheterna och lite händighet går det att skapa något nytt och trendigt av det mesta som andra har ratat. Med en budget på 2 000 kronor besökte vi Myrornas butik i Ropsten i Stockholm och kom hem med en gammal rottingstol, blandat porslin, ett skavt skåp, några udda vaser, ett lampskelett och lite uttjänta dukar och gardiner. Efter lite fix är loppisfynden redo för ett nytt liv som helt unika designprylar.

1. Spreja stolen

En sliten rottingfåtölj fick nytt liv med lite färg och passar utmärkt med den naturfärgade stolen. Blandningen är hemligheten för ett charmigt och personligt hem.

Före

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv
Gör så här:

1. Första steget är att rengöra stolen med möbeltvätt.

2. När stolen har torkat så ska den slipas, detta görs för att rugga upp ytan så att färgen ska få bättre fäste. Avsluta med att ta bort slipdammet

3. Nu är det dags att spreja. Viktigt att tänka på när du använder sprejfärg är att inte spraya för tjockt lager, då är det risk att färgen rinner. Bättre med tunna lager flera gånger.

4. Avsluta med skyddande klarlack.

Efter

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Rottingstolar, assietter, grön skål med handtag, tavlor, krukor, allt från Myrorna. Tavla med Chewbacca, 399 kr, coked.com. Matta, 170×240 cm, 1 299 kr, skor, 299 kr, båda från Ellos. Vas i klarglas, 399 kr, Habitat. Matbord ”Lerhamn”, toppskivan har vi målat i en grå nyans, 74×74 cm, 599 kr, Ikea. Kuddfodral, H&M Home. Växter, Floristkompaniet. Väggfärg ”Washed Linen”, Jotun Lady.

Matilda tipsar: En intressant tavelvägg skapar du genom att blanda ny och gammal konst. Tänk på att hitta en röd tråd så det inte spretar. Det kan vara allt från motiv till färg på ram.

2. Färgdoppa porslinet

Så här ”målar” du porslinet med nagellack:

1. Fyll en bunke med rumstempererat vatten och häll sedan i nagellack. Försök att sprida ut lacket över hela vattenytan. Handskar är att rekommendera då det lätt blir kladdigt.

2. Rör försiktigt om med en pinne eller tandpetare för att sprida ut nagellacket på vattenytan.

3. Doppa ner fatet i vattnet. För att få mer färg kan du doppa tallriken igen, men låt det då torka emellan.

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Bestick och grön skål, Myrorna. Vinglas, 19 kr, vattenglas, 19 kr, grå tallrik, 29 kr, allt från Ikea. Duk, 1 299 kr, Linum.

Matilda tipsar: Att handla second hand är helt rätt för dig som är på jakt efter nytt porslin. För bara ett par hundralappar kan du få en hel uppsättning tallrikar. Mixa tallrikar i olika mönster och skapa din alldeles egna servis.

3. Uppdatera skåpet

Ett skåp är en stor pjäs som syns och tar plats i ett rum – en perfekt möbel att förvandla om du söker stor förändring. Ett skåp kan målas på tusentals sätt, knoppar kan bytas ut och toppsskivor kan kläs in i dekorplats. Ett gör det själv-jobb för dig som gillar att ta ut svängarna.

Före

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv
Gör så här:

1. Börja med att tvätta hela skåpet med målartvätt som avlägsnar smuts.

2. När skåpet har torkat så ska det slipas, detta görs för att rugga upp ytan så att färgen ska få bättre fäste. Torka av slipdammet efteråt.

3. Dela av skåpet på önskad höjd med hjälp av maskeringstejp. Tryck till tejpen ordentligt så ingen färg tränger igenom. Måla en färg i taget. Efter att första färgen målats så tas tejpen bort direkt. När första färgen torkat sätts tejpen på den målade ytan där nästa färg ska börja. Gör samma sak här och dra sedan bort tejpen direkt när sista lagret är målat.

4. Vi valde också att byta knoppar, de små gamla träknopparna ersattes av mässingsknoppar från Clas Ohlson.

Efter

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Piedestal, skåp, glasvaser, skål, fat och burk, rektangulära tavlor på väggen, allt från Myrorna. Tavla med Queen Elizabeth, 50×50 cm, 349 kr, voked.com. Tavla med hjärta, 499 kr, voked.com. Ananas i mässing, 975 kr, korg, 309 kr, båda från Habitat. Pläd, 249 kr, ullmatta, 70×200 cm, 799 kr, båda från Ellos. Växter, Floristkompaniet. Knoppar, Clas Ohlson. Väggfärg ”Vit Poesi”, Jotun Lady. Skåpet är målat med snickerifärg från Jotun Lady, ”Senses” och ”Antikgrå”.

Matilda tipsar: Tänk utanför boxen. Prylen är inte jättesnygg i butiken och kanske till och med lite skavd. Men vad händer om du målar den eller byter knoppar? Våga köpa och förändra.

4. Måla vaserna

Vackra blommor kräver vackra vaser. Snabbt och enkelt kan dina blomsterstilleben förändras med hjälp av lite sprejfärg.

Före

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv
Gör så här:

1. Tvätta vaserna. Ojämnheter syns väldigt tydligt när sprejfärgen torkat så det är viktigt att göra rent vaserna från smuts innan de sprejas.

2. Spreja tunna lager då färgen lätt rinner. Viktigt att det torkar emellan innan du går på med nästa omgång färg. Färgen sprider sig lätt så se till att ha något bakom och under vaserna när du ska spreja.

Efter

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Vaser, Myrorna, sprejades i två olika grå toner. Sprejfärg från Jotun. Väggfärg ”Soft Skin”, Jotun Lady.

Matilda tipsar: När du sprejmålar är det viktigt att skydda ytorna runtomkring dig, färgen sprider sig lätt. Allra bäst är det att vara utomhus eller i ett rum med god ventilation.

5. Gör om lamporna

Att göra om lampor är en hit både för plånboken och ögat. Och det är faktiskt riktigt lätt att ge dem ett nytt utseende, med tyg och kreativitet är halva jobbet redan gjort.

Före 

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

1. Vi hittade ett gammalt lampskelett som fick bli basen till vår tyglampa. Men det går lika bra att göra den helt från start.

2. För att göra stommen behövs två runda former i samma storlek. Vi använde oss av najtråd för en stabil stomme.

3. Nu ska dessa runda former sättas samman. Vi mätte ut tre lika långa delar av najtråden och försökte få dem så raka som möjligt. Dessa fästs fast mellan de två runda formerna.

4. Nu ska tyget fästas. Vi valde ett ljust och relativt tunt tyg så glödlampans ljus släpps igenom. Här väljer du tygets längd efter eget önskemål, men tänk på att det blir kortare när knuten nertill görs. Vik tyget över stommen och sy för hand runt hela cirkeln. Gör en knut nertill och sätt till sist dit lampsladden, och lampan är klar. Ny lampsladd finns att köpa hos bland andra Clas Ohlson och Bauhaus.

Efter

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Träbänk, Myrorna. Vävd bomullsmatta, 140×200 cm, 499 kr, rosa kuddfodral, 149 kr, mönstrat kuddfodral, 79 kr, träskor, 599 kr, allt från Ellos. Glasvaser, 55–75 kr, Habitat. Krok, 45 kr, House Doctor. Väggfärg ”Soft Mint”, Jotun Lady.

Matilda tipsar: Kom tidigt till loppisen! Vare sig du handlar i en second hand-butik eller på loppis så se till att vara där i tid. Det populäraste går ofta åt först, men du har också fler saker att välja på när du kommer tidigt.

Förvandla textil

Dukar och spetsgardiner har sytts om till somriga kuddfodral. Utbudet av kuddfodral är enormt om du kan sy dem själv av fyndad textil. Du kan välja på allt från gardiner, dukar, kökshanddukar, plädar, det går till och med att sy kuddfodral av påslakan.

1. När du valt ditt tyg börjar du med att bestämma mått på ditt kuddfodral. Mät ut och gör markering med en skräddarkrita 4Nåla fast de två styckena, rätsida mot rätsida. Med hjälp av symaskin syr du nu tre raksömmar längs kanterna och eller nålar. Glöm inte sömsmån.

2. Nu är det dags att klippa. Du behöver två stycken, så upprepa samma procedur igen.

3. En öppning måste finnas där kudden ska in. Vid dessa kanter viker du in sömsmånen och syr en raksöm. Detta ger en snygg kant.

4. Nåla fast de två styckena, rätsida mot rätsida. Med hjälp av symaskin syr du nu tre raksömmar längs kanterna och lämnar sidan med de redan sydda kanterna öppen, här ska kudden in. Vräng sedan tyget och ditt kuddfodral är klart.

6 enkla sätt att ge dina loppisfynd nytt liv

Stol ”Bell”, 2 199 kr/2 st, Ellos. Väggfärg ”Soft Mint”, Jotun Lady.

Matilda tipsar: Att blanda second hand-inredning med nyproducerat ger en personlig stil.

Scroll to Top