Så planerar du ditt drömkök – inredningsarkitektens tips för stora och små förändringar

Drömmer du om ett stort lantkök för många, långa middagar? Eller vill du förnya med enkla knep? Inredningsarkitekten Cecilie Claussen ger råd för stora och små förändringar.

Köket är inte längre bara en plats där man lagar mat – här äter vi, här är vi tillsammans, och många har även hemmakontor här. Därmed ser vi också att möbler som man tidigare kanske bara hittade i vardagsrummet nu även hittar in i köket. Gardiner, mattor och stoppade fåtöljer eller dagsängar hjälper till att göra rummet till något helt eget, en plats där vi gärna vill stanna kvar en stund.

Tre saker att tänka på

Cecilie Claussen är inredningsarkitekt med eget företag och hon är särskilt fokuserad på bra planlösningar. Vad är hennes bästa tips för ett funktionellt kök?

– För att få ett bra kök som passar dig och dina behov är det tre saker du ska tänka på: rummets utformning, arbetsflytet och behoven du har i vardagen, säger hon. Tänk noga igenom vad som ska prioriteras.

Cecilie tipsar om att göra en lista över de aktiviteter som sker i köket, vem som ska använda det och hur det fungerar i vardagen nu, men även önskemål inför framtiden. Att renovera köket är dyrt, sikta på lösningar som varar under många år.

Små saker blir lätt stora irritationsmoment. För att få ett bra flyt i arbetet är det viktigt att innehållet i köksskåpen är lättillgängligt. Fel riktning på skåpdörrar och djupa skåp med hyllor kan försvåra tillgängligheten.

En god regel är att alla skåp ska kunna öppnas mot kök­ets mittpunkt och vara lättillgängliga från alla arbetsstationer. Kolla vad leverantörerna kan erbjuda av tekniska lösningar och modulstorlekar. Använd högskåp och överskåp som går ända upp till taket om det är möjligt. Utnyttja så mycket som möjligt av platsen du har till förfogande. Sockellådor är också en smart detalj för maximalt utnyttjande av plats. Prioritera lådor och skåp med fullt utdrag och smarta lösningar för hörnskåp.

Foto Ikea

Få flyt i matlagningen

Kom också ihåg arbets­triangeln – spis, diskho, kylskåp. Det ideala avståndet från zon till zon är gärna 90 cm till 120 cm. Tänk bra flyt!

Optimal längd på arbetsbänk mellan arbetsstationerna bör vara minimum 160 cm för att ge arbetsrum åt två personer samtidigt.

– Arbetsbänken bör idealiskt sett placeras mellan diskho och spis om det är möjligt. Spis och diskho bör inte placeras på olika sidor. Man ska inte behöva vända sig för att lyfta kastruller och liknande från spis till diskho.

Cecilie påpekar också hur viktigt det är att exempelvis placera diskmaskinen så den inte blockerar andra arbetsstationer när den är öppen.

– Och om du planerar ett kök med matplats, så blir det så mycket trivsammare om det går att placera den vid ett fönster!

”Ett drömkök ska hålla länge”
Vågar du dig på en kulör på köksluckorna? Naturinspirerat grönt ger direkt en varm och ombonad känsla. Köket heter Bodbyn, från Ikea.

Välj rätt material till bänkskivan

Bänkskivan är kökets mest utsatta yta. Här är en översikt över olika materials fördelar och nackdelar.

Trä: Ett naturligt material som kan slipas ner och bli som nytt. Bör oljas in med jämna mellanrum, fukt och smuts bör torkas av snabbt.

Sten: Är slitstarkt och den oregelbundna strukturen gör att eventuella fläckar inte syns så väl.
Marmor. Är mer poröst än granit och bör hållas torr.

Stål: Outslitligt, fullständigt underhållsfritt och lätt att rengöra, men kan bli repigt med tiden.

Terrazzo: Består av gjuten betong med bitar av krossad marmor som därefter har slipats. Skivorna måste regelbundet underhållas med olja.

Laminat: Slitstarkt och underhållsfritt, och det finns många rimliga och fina alternativ, men rispor och hack kan inte slipas bort eller repareras.

Komposit: Mer slitstarkt och underhållsfritt än sten och finns i många färger, mönster och materialsammansättningar. Sådana material kan slipas och ge ett sömlöst intryck.

”Ett drömkök ska hålla länge”
Köket med tydlig retrostil är platsbyggt. Köksbänk i terrazzo. Sittplatsen vid fönstret har en generös förvaringsyta under sittdynan där skrymmande köksmaskiner får plats. Foto: Anitta Behrendt

5 tips för ett praktiskt kök

Med rätt avstånd och placering av inredningen får du köket att upplevas som bekvämt och lätt att laga mat i och dessutom fungera som en trivsam miljö när familj och vänner samlas kring en god måltid. Här är några saker att tänka på.

  • Den viktiga arbetstriangeln. Avståndet mellan spisen, diskhon och kylskåpet ska inte vara för långt – det är mellan dessa tre punkter du rör dig mest när du arbetar i köket.
  • Arbetsytan mellan diskho och spis ska vara minst 80 cm för att köket inte ska kännas trångt och opraktiskt när man lagar mat!
  • Avståndet från arbetsbänk till väggskåp bör vara 50 cm, annars riskerar du att slå i huvudet när du arbetar.
  • En mikro ska inte placeras högre än max 120 cm från golvet, annars finns risk för att tippa den värmda maten över dig när du tar ut tallriken.
  • Passagen mellan skåpen i ett parallellkök, eller mellan arbetsbänken och en köksö, bör vara minst 120 cm, gärna 130–140 cm. Då kan man öppna alla skåpluckor och flera kan jobba samtidigt i köket.
Scroll to Top