1313208.jpg

Trädgård

Så lyckas du med betongen – experternas bästa tips

Superfixarduon och stylisterna Sania Hedengren och Susanna Zacke har skrivit flera böcker om att gjuta i betong. Här är deras bästa tips för att lyckas. [i]Av Sania Hedengren och Susanna Zacke Foto: Magnus Selander[/i]

• 4 juli, 2016

Så lyckas du med betongen – experternas bästa tips

Betong är ett oslagbart material som tål att stå ute året om men som också är vackert att se på. Den gråa tonen gör sig bra mot både grönska och husfasader.

Att gjuta sina egna betongprylar till trädgården är inte alls speciellt svårt. Framför allt är det väldigt roligt att skapa i betong och spännande varje gång betongen ska stjälpas ur formen. Vanlig finbetong hittar du på byggmarknaden i säckar om 25 kilo.

Du behöver:

Finbetong som du köper på byggmarknaden i säckar om 25 kg.
En eller ett par vanliga plasthinkar att blanda i.
Vatten.
Spade eller murarslev att röra med. Du kan också skaffa en visp som du fäster på en skruvdragare. Denna typ av visp finns på byggmarknaden.
Handskar, eftersom betongblandningen är uttorkande för huden.
Eventuellt munskydd, se till att inte andas in dammet från den torra betongen.

Gör så här:

1. Börja med att hälla en skvätt vatten i hinken och häll sedan i betongpulvret (måtten hittar du på förpackningen). Det är också ganska lätt att blanda betongen på känn.

2. Rör, vispa och blanda riktigt noga med spaden eller vispen. Konsistensen på betongen ska likna tjock gröt. Man ska inte låta den färdiga blandningen stå för länge, då börjar den stelna/ brinna. Tänk på att rengöra alla verktyg och redskap direkt eftersom betongen stelnar och blir omöjlig att få bort.

3. Häll betongmassan i formen.

4. Vibrera formen genom att slå försiktigt på den med en hammare för att få ut eventuella luftbubblor.

5. Låt nu betongen stå att brinna, torka, i minst ett dygn. Den ska inte stå i solen.

6. Lossa betongen från formen.

Tips: Se till att du har alla formar och annat material förberedda och klara innan du blandar betongen. 

Scroll to Top