1313403.jpg

Artiklar

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

En ny gäststuga när tjocka släkten kommer på besök, eller kanske ett luftigt uterum för ljusa sommarkvällar. Ett bygglovsfritt attefallshus ger stora möjligheter på bara 25 kvadrat. Här är modeller från åtta leverantörer.

• 4 juli, 2016

1. Prisvärt

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”Flex 25”.
Tillverkare: Jabo.
Pris: Från 54 950 kr.
Mått: Br 5,6 m, dj 4,4 m, totalhöjd 3,12 m.
Mer info: Levereras obehandlat och omålat i byggsats – i grundsatsen ingår 18 väggmoduler som kan bytas ut mot ett valfritt antal fönster- och dörrmoduler. Isolersats, taksats, plåtsats eller plåttak kan köpas till.
Hemsida: jabo.se

2. Skräddarsytt

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Hus: Attefallshus, 25 kvm.
Tillverkare: Kenjo.
Pris: Nyckelfärdigt ca 530 000 kr.
Mått: Br 3,2 m, dj 7,8 m, högsta yttre takhöjd 3,8 m.
Mer info: Svensktillverkat hus uppbyggt från ett flexibelt modulsystem där kunden väljer om det ska levereras som byggsats eller nyckelfärdigt. Toalett med dusch och inredning från Svedbergs, ett litet kök, separat sovrum samt ett allrum. Isolerat med miljövänlig och brandskyddad träfiberisolering. Tillval som Plannja pannplåt på taket och sovloft finns.
Hemsida: kenjo.se.

3. Nyfunkis

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”Nömmen 25”.
Tillverkare: Ekenäs Hus.
Pris: Från 197 700 kr.
Mått: Br 6 m, dj 4,15 m, högsta yttre takhöjd 4 m. Solterrass och pergola ingår.
Mer info: Hus med terrass, sovloft och smart bardisk i köket. Allt material levereras löst. Utvändigt trämaterial till regelstommen är grundmålat. Vitmålade träfönster i 2-glas isolerglas. Som tillval finns bland annat regnvattensystem.
Hemsida: ekenashus.se

4. Stilrent

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”Havsband”.
Tillverkare: K-rauta.
Pris: 595 000 kr.
Mått: Br 6,8 m, dj 3,85 m.
Mer info: Arkitektritat, nyckelfärdigt och isolerat hus med pulpettak i plåt och fasad i Thermowood, som grånar med tiden. Vattenburen golvvärme inkl elpanna på 2 kWh, varmvattenberedare på 60 liter. Levereras med kök och badrum.
Hemsida: dittattefallshus.se

5. Flexibelt

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”E 25”.
Tillverkare: Enkelrum.
Pris: Ca 455 000 kr.
Mått: Br 7,5 m, dj 3,5 m, högsta yttre takhöjd 3,2 m.
Mer info: Vinterbonat hus som levereras nyckelfärdigt med kök och badrum. Har 3-glasfönster, ljusinsläpp på alla sidor och komplett elinstallation. Levereras färdigmålat i falusvart, vitt eller falurött, men går att få i fler färger.
Hemsida: enkelrum.se

6. Allomogekänsla

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”Gårdshuset Hara”.
Tillverkare: Arvesund Living.
Pris: 230 000 kr.
Mått: Br 6,8 m, dj 3,7 m, h 3,8 m.
Mer info: Vinterisolerat och energieffektivt attefallshus inspirerat av den svenska ladan. Levereras som byggsats i lösvirke, inkl bygglovsunderlag samt bygg och montagehandlingar. Med 3-glasfönster och plåttak.
Hemsida: arvesund.com

7. På höjden

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”Leonor”.
Tillverkare: Mitt Modulhus.
Pris: Nyckelfärdigt 639 000 kr.
Mått: Br 7,05 m, dj 3,6 m, h 4 m.
Mer info: Kompakt arkitektritad studio- eller gästhuslösning med loft och stora glaspartier. Vinterisolerat och färdiginrett med badrum, kök och förvaringsutrymmen.
Hemsida: mittmodulhus.se

8. Minitorp

8 fina småhus du får bygga utan bygglov

Modell: ”Helgbo”.
Tillverkare: Tomoku Hus.
Pris: 155 400 kr (grundpris).
Mått: Br 7,17 m, dj 3,49 m (farstukvist 140 cm), h 3,93 m.
Mer info: Isolerat attefallshus i traditionell parstugestil. Levereras i byggsats med 20 lättmonterade väggblock och 3-glasfönster. Går att få med eller utan loft och med brutet innertak för extra takhöjd.
Hemsida: tomokuhus.se

Så får du bygga:

  • Om du har ett en- eller tvåbostadshus får du – förutom en friggebod på max 15 kvm – också bygga ett attefallshus på maximalt 25 kvm utan att ansöka om bygglov.
  • Ett attefallshus får byggas i bostadshusets omedelbara närhet, och högsta höjd från mark till taknock får vara 4 meter. Om du vill bygga ditt attefallshus närmare din tomtgräns än 4,5 meter krävs grannens medgivande.
  • Till skillnad från en friggebod får ett attefallshus användas både som fritidsbostad och permanentbostad och är då ett komplementbostadshus. Ett attefallshus kan också användas som komplementbyggnad, till exempel som uthus, gäststuga eller växthus.
  • Om huset byggs i detaljplanerat område behövs en skriftlig bygganmälan till byggnadsnämnden. Om huset ligger utanför detaljplanerat område krävs en bygganmälan bara om avsikten är att använda det som komplementbostadshus. Byggnadsnämnden i din kommun tar ut avgifter för startbesked och slutbesked, men också för exempelvis tekniskt samråd, slutsamråd och arbetsplatsbesök. Kolla med din kommun hur hög avgiften är.
  • I vissa fall måste man ändå söka bygglov för sitt attefallshus. I detaljplanen kan till exempel byggnadsnämnden i din kommun bestämma att bygglov krävs om huset ska byggas i en värdefull miljö. Om du vill bygga ditt attefallshus i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret gäller ibland också särskilda regler. Ta kontakt med din kommun för att kolla vad som gäller hos dig.

Källa: Boverket

Scroll to Top