1313027.jpg

Hemma hos

Veckans hem: Frälst i Höganäs

När Lena Larsson fick syn på Frälsningsarméns kaptensbostad i skånska Höganäs blev hon närmast salig. Tillsammans med sin kusin köpte hon huset och gjorde om det till en himmelsk sommardröm. [i]Text, styling och foto: Anne Sydquist[/i]

• 3 juli, 2016

I december 2012 blev affären klar, och det var fritt fram att omvandla drömmar till verklighet. Den lilla kaptensbostaden har därför genomgått en fullständig förvandling.

Till att börja med revs varenda vägg i huset, medan den gamla matkällaren fylldes igen med singel. I dag har entréplanet, som tidigare bestod av flera smårum, öppen planlösning med kök och allrum i ett. Dessutom har ett badrum tillkommit. Genom hela huset löper ett ljusgrått kalkstensgolv, medan köksinredning och de stenputsade väggarna är helt vita. Ett fiffigt faktum är att väggarna inte har någon ytterligare isolering än en luftspalt mellan de två tegelstensskikt som huset murats upp med. Däremot isolerades taket ordentligt, medan golvet försågs med värmeslingor.

– Att vi valde kalksten i stället för vanlig klinker gör att allt känns mjukt och levande. Och genom att samtidigt installera golvvärme slapp vi rör och radiatorer.

Även ovanvåningen har fått en rejäl genomgång. Dels plockades den gamla skrymmande trappan ner och ersattes med en smidigare spiralvariant. Dels togs taket upp i nock. Utvändigt ser det gamla kaptenshuset dock ut nästan som det alltid har gjort.

– Vi har varit väldigt rädda om fasadteglet, fönstren och takpannorna, det är ju de som ger huset dess karaktär. Takpannorna plockades till exempel ner en efter en och rengjordes för hand innan de lades tillbaka.

Sedan tre år är kaptenshuset färdigt och ligger nu som en liten pärla i kvarteret, till glädje för såväl grannar som de sommargäster som ibland hyr in sig i stugan.

– Vi är så glada över att ha fått lägga vår hand på det här lilla huset, och det är kul att andra också får glädje av det.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Lena, i vitt, berättar för några vänner på besök om kaptensbostadens förvandling. 

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Den öppna planlösningen får struktur med genomtänkta avdelningar, som matrumsdelen vars svarta stolar och bord, från Stolab och Ikea, sitter ihop fint med Smegkylen. Taklampa, Original BTC, och matta, Granit.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Den väggfasta lampan ger riktat ljus över arbetsytan. Handduk och brödskrin i plåt, Bruka Design. Svart porslin samt träredskap och skärbräda, Edblad.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Tidigare fanns här ett pyttelitet kök, men sedan väggarna slogs ut blev köket en del i den öppna planlösningen. För att få mer rumskänsla valdes överskåpen bort. Bortsett från Smegkylen kommer all köksinredning från Ikea.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Grått kalkstensgolv och vita väggar ger den öppna planlösningen en lugn, neutral bas. Garderobsväggen, från Ikea, smälter diskret in i rummet. Soffa, Ihreborn, med kuddar från Ceannis. På soffbordet står tonade glas, Magasin 36, och ljusstake i tonad gråskala, Åhléns. Matta, Olsson & Jensen, batikkudde på golvet, Tine K Home. I fönstret en plåtskylt från en antikbutik i Paris.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Mysigt under snedtaket. Över dubbelsängen ligger ett grått överkast och gråa kuddar, Linum. Klädställning ”Mulig”, från Ikea. Ett sidenlent vitsåpat skurgolv av gran löper över vindens golv med sina två sovrum.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Färgerna i sovrummet är neutrala och vilsamma. Påslakan och örngott, Hemtex. Stegpallen, Day Home, fungerar bra som nattduksbord. Sänglampor ”AJ”, Louis Poulsen. Alla husets ventiler är tillverkade i gjutjärn, från Kullabygdens Byggnadsvård. Golv av vitsåpad gran.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Kalksten på både golv och väggar ger badrummet exklusiv karaktär. Spetsgardinen är uppsatt med en duschstång. Badrumsinredning, Ikea. Frottébadlakan, Lexington.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Att kunna kliva ut genom de glasade altandörrarna, från Velfac, till det nybyggda trädäcket är en njutning. Bord och stolar, Bruka Design. Utebelysning på väggen, Nordlux.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Grillat tortillabröd. Enkelt att göra och svårslaget gott. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg olika ostar, till exempel pepparrotsost, chèvre och fetaost tillsammans med lite färska grönsaker och örter på ett tortillabröd. Grilla i några minuter. Klart.

Veckans hem: Frälst i Höganäs

Den gamla fasaden är välbevarad, men har fått ny ytterdörr från ett lokalt snickeri.

Scroll to Top