1311655.jpg

Artiklar

3 vackra rosor som är lätta att odla

Förverkliga din doftande rosa dröm med tre lätta rosor i olika höjder – small, medium, large.

• 28 juni, 2016

Gammaldags rosor är för många synonymt med rosendröm – och buskarna tillhör också de härdigaste och därmed de lättaste att odla. När vi talar om gammaldags rosor menar vi i allmänhet buskrosor, och det är där man ska leta i handelsträdgården. De blommar i regel bara ett par veckor, men det är underbara veckor!

Bästa tipset för att lyckas med rosor är att välja en ros som klarar en kärvare odlingszon än den där man bor. Då är buskrosor ett bra val!

Moderna rabattrosor är lite behändigare i storlek och blommar ofta hela sommaren, men många saknar doft eller doftar bara lite grand. De flesta rabattrosor är klasblommiga, men här finns också storblommiga ädla varianter som den röda ’Ingrid Bergman’. Den här gruppen rosor måste beskäras på våren.

En del rosor växer mer på bredden än på höjden, och man kan använda dem som marktäckare. De här låga rosorna är lättskötta och kan gott få breda ut sig.

Här har vi valt tre lättodlade favoritrosor i olika höjder – small, medium och large.

1. Small – ”The Fairy”

3 vackra rosor som är lätta att odla

Den här småblommiga skönheten är mångas favorit – med rätta! En enda buske kan efter ett par år täcka ett par kvadratmeter, och de små blommorna avlöser varandra oförtrutet hela sommaren tills frosten kommer. Det kan komma upp till 300 blommor på en enda buske. Fin även i kruka. H 0,8 m, br 1,2 m. Zon 4.

2. Medium – ”Leonardo da Vinci”

3 vackra rosor som är lätta att odla

Detta är en blomtokig ros, med mörkrosa, fyllda blommor som påminner lite om gammaldags rosor – eller varför inte de lite mer krävande engelska Austinrosorna. Fin som snittblomma, med bara en mild doft. Kraftig buske som kan användas som häckväxt. Blommar från juni till oktober. H 1 m, br 1 m. Zon 4.

3. Large ”Dart’s Defender”

3 vackra rosor som är lätta att odla

Den här rosen kallas också dockros och är en korsning mellan vildrosen Rosa nitida och den extremt tåliga rugosarosen ’Hansa’. ’Dart’s Defender’ har samma goda egenskaper för odling i kärva klimat och på magra jordar, och den har dessutom blommor i en slående rödviolett ton. Blommar en gång, men på hösten belönas man med många röda nypon och vacker bladfärg. Planteras där den får breda ut sig. H 1,5 m, br 1,3 m. Zon 7.

Scroll to Top