1310863.jpg

Artiklar

Teijas smultronställe – växthuset som blev ett lusthus

Ett växthus är inte bara tomater, gurkor och odlingsbäddar. När Teija Palmberg tröttnade på att odla grönsaker gjorde hon om växthuset till ett älskat lusthus. [i]Av Pia Mattsson Foto: Ester Sorri[/i]

• 25 juni, 2016

Ett större växthus i trädgården med plats för seriös odling. Det blev Teijas projektarbete när hon gick sin ekologiska trädgårdsutbildning i början av 2000-talet.

– På den tiden var odlandet mitt fokus. Vi hade haft ett mindre växthus tidigare, men nu ville jag ha ett större, med plats för fler tomatplantor och gurkor, säger Teija.

Att köpa ett nyproducerat växthus var inget för Teija som föredrar en gammaldags stil när det kommer till hus och inredning. Det blir en annan charm och atmosfär med begagnat, tycker hon.

– Så efter att jag hade gjort en enkel ritning åkte Jörgen och jag runt på loppisar och återbruksstationer och köpte gamla fönster i olika storlekar och utförande som jag sedan skrapade och målade. Vissa kittade jag också om.

Men numera spelar det forna växthuset en ny roll som älskat lusthus. När Teija så småningom tröttnade på att odla täckte hon jordbäddarna och la betongplattor i hela växthuset. De flesta av takfönstren byttes ut mot gamla plåtar från skroten.

Invändigt har hon skapat en mysig sommarstugekänsla med gamla möbler, textilier och många pelargoner.

– Vi använder lusthuset från april till slutet av september. Det är lika roligt att ”väcka upp” det varje år och göra det fint inför sommaren. Bäst är dock att vi har en plats i trädgården för umgänge och kontemplation. Det är ett härligt smultronställe!

Teijas smultronställe – växthuset som blev ett lusthus

När Teija ritade växthuset hämtade hon inspiration från gamla växthus. Takhöjden, 3,15 m, ger en luftig karaktär och vackra proportioner. Efter några år bytte Teija och Jörgen ut övre gavelpartiets forna plexiglas till kanalplast som är mer beständigt och inte gulnar med åren.

Teijas smultronställe – växthuset som blev ett lusthus

Pelargonerna i rött och rosa ger lusthuset en somrig atmosfär. En liten sommarklänning på galge blir ett sött solskydd i ett av fönstren.

Teijas smultronställe – växthuset som blev ett lusthus

Växthusets golv av betongplattor fortsätter ut där de bildar en miniterrass. Betongfatet har Teija gjutit. Vattenkannor, från Blomsterstugan i Hedemora. Zinkhinkar, från loppisar. Röda stolar, arvegods. Sittdynorna har Teija virkat av mattrasor. Girlangerna har hon gjort av virkade mormorsrutor. Bord och virkad plastmatta, från loppis. Gardinlängderna i vitt skapar sommarskir stämning.

Teijas smultronställe – växthuset som blev ett lusthus

Praktiskt om man har många pelargoner. Teija samlar upp blomskräpet i en dekorativ aluminiumburk med text.

Teijas smultronställe – växthuset som blev ett lusthus

Växthuset är nu ett romantiskt smultronställe i somrigt rött, rosa och vitt. I stället för tomater växer här massor av pelargoner. Teija hittade den fina korgstolen på loppis och har sedan sprutmålat den vit. Bredvid står ett ärvt vitt pelarbord. Virkad pläd i olika färger från Krasilnikoff. Bordslampa, loppis. Vas, i pressglas, med pelargon och salvia.

Scroll to Top