1309729.jpg

Artiklar

Äntligen vet vi varför den ena strumpan alltid försvinner i tvätten

Forskare har räknat på problemet och kommit fram till en formel för fenomenet med strumpor som försvinner i tvätten.

• 21 juni, 2016

Alla känner väl igen det eviga problemet med att en av strumporna i ett par alltid försvinner i tvätten? Det är otroligt frustrerande att stå där med en hel hög med udda strumpor, men misströsta inte. Samsung har tagit på sig att lösa mysteriet. 

Elektronikjätten har låtit genomföra en undersökning på ämnet, som bland annat visade att en britt förlorar i genomsnitt 1,3 strumpor i tvätten varje månad, vilket innebär 15 strumpor per år, vilket innebär hela 1 264 strumpor under en livstid.

Studien har också hittat de främsta orsakerna till försvinnandena. Några av dessa är att strumpor ramlar ner bakom element och möbler utan att någon märker det, att en vilsekommen strumpa hamnar i fel tvätt och blir separerad från sin partner, eller att strumpor helt enkelt paras ihop fel.

Så där har vi det alltså. Det finns inget svart hål i tvättmaskinen som suger i sig våra strumpor. Synd att inte ha något att skylla på längre.

Äntligen vet vi varför den ena strumpan alltid försvinner i tvätten

Psykologen och statistikern som ledde studien kom till och med fram till en formel för strumpmysteriet: (L (p x f) + C (t x s)) – (P x A) 

För oss som inte är några mattesnillen innebär det att sannolikheten för att strumpor ska försvinna i tvätten är beroende av:

  • Storleken på tvätten (L) som beräknas genom att multiplicera antal personer i hushållet (p) med antalet tvättar per vecka (f).
  • Tvättens komplexitet som beräknas genom att multiplicera antal typer av tvätt som görs per vecka (t) med antal strumpor som tvättas varje vecka (s).
  • P i formeln symboliserar vad personen som tvättar tycker om det, på en skala från 1-5 där 1 innebär att man verkligen ogillar att tvätta.
  • A står för noggrannhet och beräknas utifrån om man kollat fickorna, rullat ut ärmar, vrängt kläder rätt och rullat upp sockor innan tvätten.

Inga konstigheter, eller hur? 

Scroll to Top