Silvon har uppfunnit antibakteriella lakan.

Artiklar

Nu är de här – lakanen som (nästan) rengör sig själva

Hur ofta ska man egentligen byta sängkläder? Oftare än du gör antagligen, men med Silvon hindrar du bakterier från att bildas.

• 16 juni, 2016

Sängkläderna hör till de där grejerna vi bör byta oftare än vad vi tror. Så ofta som en gång i veckan rekommenderas och dermatologer råder till att byta örngott var annan till var tredje dag, speciellt om man har problem med akne. En amerikansk studie från 2014 visar trots detta att många är riktigt snuskiga av sig när det kommer till sängkläder. Så många som tio procent medgav att de byter lakan en gång i månaden eller mer sällan.

Att byta så sällan är dock ingen bra idé, tänk dig själv hur mycket bakterier och döda hudceller som hinner samlas där under den tiden. Sally Bloomfield är professor vid London School of Hygiene and Tropical Medicine och har sagt till Daily Mail att risken för att sprida bakterier ökar när man inte byter sängkläder regelbundet. Enligt henne är det lika viktigt som att tvätta händerna och skölja maten.

Vi måste bli bättre på att byta lakan helt enkelt! Som tur är finns det nu ett crowdfundingprojekt som ska lösa det här problemet. Silvon har utvecklat bakterieresistenta sängkläder genom att väva in silvertrådar i bomullslakan. Silver har antibakteriella egenskaper och ska kunna göra så att det blir 99,9 procent mindre bakterier i din säng jämfört med vanliga sängkläder. 

Silvon rekommenderar ändå att du tvättar lakanen var 10-14 dag, men de hävdar att deras kommer ha betydligt mycket mindre bakterier på sig efter den tiden än dina vanliga sängkläder. 

Så det kanske är värt att lägga 290 dollar, det vill säga drygt 2 400 kr, på ett king size-bäddset, eller vad säger ni?

H/T: Elite Daily

Scroll to Top