1306069.jpg

Hemma hos

Veckans hem: ”Det här huset är faktiskt snyggt även när det är stökigt”

Som att bo i en gotländsk sommarhage. Det arkitektritade huset i Östergarn är inspirerat av både fiskebodar och gamla kyrkor och liknar ingenting annat. [i]Av Katarina Forsberg Foto: Ulrika Ekblom[/i]

• 11 juni, 2016

Den lokalt förankrade arkitekten Martina Eriksson, känd bland annat för att ha ritat Håkan Nessers stora villa på Furillen, har ritat Martin Ahlquists hus på Gotland. Han planerade huset när han var ungkarl och ännu inte hade barn. Under byggprocessen hann han träffa Carolina. 

Nu är de gifta och har två barn ihop, och familjebildningen har förstås satt sina spår i hemmet: innertrappan har fått ett räcke, rummet på övervåningen har fått en innervägg försedd med skjutdörrar för att skapa ytterligare ett rum, och på nedervåningen har en del av det stora vardagsrummet blivit sovrum. Den ursprungliga planlösningens stora öppna ytor har därmed visat sig vara just så flexibla som tanken redan från början var.

När familjen nu tar sig till Gotland – vilket de gör året runt i så täta och långa perioder de kan – håller de sig gärna till omgivningarna runt knuten, på östra sidan av ön.

– Det är lika vackert här året om. Och vintrarna känns mycket starkare i det här huset, eftersom glaspartierna är så stora. 

Huset är kalkputsat i gråvit nyans, som de gotländska kyrkorna, och har svarta trädetaljer som fiskebodarna längs kusterna. Interiören går i samma stil som den rustika utsidan. Väggarna är kalkputsade och golvet i vardagsrummet är av gotländsk kärnfuru.

Omgivningen är hela tiden närvarande på ett sätt som man sällan upplever i andra hus. När man går nedför trappstegen till det nedsänkta vardagsrummet syns grannhuset i fönstret som en tavla. Rummets 60-talsmöblemang hittades i en lada.

– Vi har inte riktigt råd att inreda med designermöbler, även om det kanske skulle passa bäst här, säger Martin. Vi låter inredningen få ta lite tid. Det här huset är faktiskt snyggt även när det är stökigt.

Veckans hem:

I husets mittendel kan man se rakt genom huset, ut över baksidans fårhagar och framsidans böljande odlingslandskap. Den svartmålade träfasaden anspelar på Gotlands traditionellt tjärade, brunsvarta fiskebodar.

Veckans hem:

Köket sett från vardagsrummet. Snickaren Johan Melander i Kräklingbo valde mahogny och ek till den platsbyggda inredningen. Betonggolvet har flytspacklats och lackats. Trappan har fått ett räcke, i stål och mahogny, sedan barnen föddes.

Veckans hem:

Husets eldstad kan man njuta av både från matplatsen och vardagsrummet, som ligger ett par trappsteg ner. Formgivaren Tove Adman, som bor i närheten, har designat både lampan och ljusstakarna. Stolarna är ärvda eller köpta på loppis och byts ut efter vad som passar.

Veckans hem:

Mitt i naturen, som en sluss. Kliver man in i köket från framsidans terrass känns steget ut till husets baksida inte långt.

Veckans hem:

I det nedsänkta vardagsrummet blir man omsluten av huskroppen. Väggarna är putsade med gråvit kalkputs och golvet klätt med plankor av gotländsk kärnfuru. Utsikten genom det högt placerade fönstret blir som en tavla. Möblemanget från 60-talet, som stod i Carolinas pappas lada, har klätts om i tyg som köpts i Thailand.

Veckans hem:

Martin och Carolina har än så länge sitt sovrum en trappa upp, intill barnens rum. Tack vare lösningen med skjutdörrar kan rummet ha kvar sin breda utsikt över fårhagarna, som innan mellanväggen sattes upp. Sängkläder, Marimekko.

Veckans hem:

Fridas säng har en fin sänghimmel och lakan från Marimekko.

Veckans hem:

Martin såg lösningen med utgång till utedusch hemma hos arkitekten Martina Eriksson och ville ha något liknande.

Veckans hem:

I uteduschen kan man duscha i lä, omgiven av väggar som lagrar solens värme. Att duscha ute är inte bara skönt, det är praktiskt också – minskar kalkavlagringarna på invändigt kakel! (Vattnet på Gotland är väldigt kalkrikt.) Under den svarta bänken döljs husets vattenpump och annan teknik. Handduk, Marimekko.

Veckans hem:

Vägen till sommarhuset går på slingriga grusvägar.

Martins 4 bästa Gotlandstips:

1. Åk till ön under andra årstider än sommaren. September är en fantastisk månad, stränderna är helt öde och det går fortfarande att bada.

2. Hela östra Gotland har ett vidunderligt landskap. Här finns det stränder hela vägen från Katthammarsvik till Ljugarn, men bara en är skyltad.

3. Hamnkrogen i Herrvik är härlig att sitta på. Hamnen är aktiv, inte bara ett vykort.

4. Kaféet i skolhuset i Östergarn är öppet året runt. Här kan man få pizzor med ramslök och andra gotländska råvaror.

Scroll to Top