Bärkassen Frakta i ny design av danska HAY. Foto: Ikea

Artiklar

Ikeas bärkasse Frakta får ny design – så här ser den ut

Bärkassen Frakta får helt nytt utseende när Ikea samarbetar med danska märket HAY och brittiske designern Tom Dixon.

• 8 juni, 2016

Idag under Democratic Design Day i Älmhult tillkännagav Ikea sina senaste designsamarbeten – med danska märket HAY och brittiske designern Tom Dixon. Populära HAY grundades 2002 och släppte sin första kollektion året därpå. Deras ambition är att uppmuntra dansk möbeldesign att hitta tillbaka till sin storhetstid under 1950- och 60-talet, men i en modern kontext. Märkets stilrena möbler är populära över hela världen.

En riktig Ikea-klassiker som kommer att få sig ett ansiktslyft i och med samarbetet är vår älskade bärkasse Frakta. De för oss så välbekanta blågula färgerna kommer att bytas ut mot vitt och skogsgrönt.

– Vi har arbetat med färger som vi upplever som hållbara, berättar Mette Hay enligt Dezeen.

Ikeas bärkasse Frakta får ny design – så här ser den ut
En grön stol och en skrivbordslampa ingår i HAYs kollektion för Ikea. Foto: Ikea via Dezeen

Frakta är bara en av många produkter HAY har skapat i samarbete med Ikea. Kollektionen, som kommer att lanseras hösten 2017, består bland annat av ett träbord, en skrivbordslampa och en grön stol.

– Många av möblerna kommer vara grå och vita och gröna, säger Mette Hay.

Samarbetet med Tom Dixon är än så länge topphemligt, men designern avslöjade att han skapat en soffa med aluminiumram som han hoppas ska sälja mer än den berömda soffan Klippan. Projektet kommer att lanseras i augusti 2017. 

Scroll to Top