1304946.jpg

Artiklar

10 viktiga fakta för alla som älskar hortensior

Hur ofta ska man vattna en hortensia och ska den stå i skugga eller sol? Här får du svar på allt du vill veta om dessa blommor.

• 8 juni, 2016

1. Det vetenskapliga namnet, Hydrangea macrophylla, kommer från de grekiska orden för vatten och kruka, och precis som namnet antyder är det här en riktigt törstig planta. Vattna alltså rikligt, men övervattna inte. Se till att jorden inte torkar ut, men inget restvatten får stå kvar i ytterkrukan.

2. Hortensian tycker inte om direkt solljus, utan mår bäst om den får stå ljust eller halvskuggigt. 

3. Jordens pH-värde påvkerar färgen på blomman. För att blå hortensia ska förbli blå måste jorden ha ett lågt pH-värde, medan de rosa, röda och vita blommorna trivs i jord med högre pH-värde. Så om du vill byta färg på dina blommor kan du experimentera med att ändra pH-värdet på jorden. 

4. Det är också normalt att blommorna ändrar färg när de blir äldre.

5. Hortensian kommer ursprungligen från Japan och Korea. Den fick sitt namn av den franske botanisten Philibert de Commerson som var nyförlovad när han gav sig av på en jorden-runt-resa. Fästmön Hortensia Baret ville dock inte vara utan sin älskade så länge, utan klädde ut sig till pojke och fick jobb på båten.

Hon upptäcktes men fick stanna kvar och i Fjärran Östern hittade Philibert de Commerson blomman som han gav namnet Hortensia.

6. Blommorna är precis lika vackra när de är torkade.

7. Det finns 70-100 olika arter av hortensia.

8. De må se smaskiga ut men vi rekommenderar inte att du smakar – hortensior innehåller nämligen cyanid.

9. Om någon ger dig en hortensia i Asien betyder det att du får hens hjärta att slå. 

10. Vi är många som älskar dessa bollformade blommor, men inte Madonna! Sångerskan avskyr hortensior, vilket blev extra tydligt när hon fick en av ett fan under filmfestivalen i Venedig. Titta bara: 

Källa: Popsugar, BlomsterlandetTown and Country

Scroll to Top