1303163.jpg

Artiklar

Så här putsar du silver utan kemikalier – och utan ansträngning

Visste du att du kan putsa silver med hjälp av aluminiumfolie och bikarbonat? Metoden är inte bara snabb och smidig utan också snällare mot miljön.

• 3 juni, 2016

Har du en massa silver som är i skriande behov av rengöring? Då kanske du ska testa det här husmorsknepet som utlovar skinande rent resultat med minimalt med ansträngning. Dessutom slipper du använda dig av starka kemiska putsmedel. 

Du behöver:

En rymlig gryta
Aluminiumfolie
Bikarbonat
Trasa eller handduk
Någon slags tång eller liknande att hålla het metall med

Gör så här:

1. Koka upp en gryta med vatten.

2. Riv av en bit aluminiumfolie och skrynkla ihop den till en lös boll. Dina silverföremål måste vidröra folien för att det ska fungera så tänk på att inte skrynkla ihop den för hårt.

3. Tillsätt 2,25 dl bikarbonat, en tesked i taget. Om du har mycket silver att putsa, och alltså behöver ha vattnet varmt ett tag, kan du sänka värmen nu, annars kan du stänga av den helt. 

4. Sänk ned ditt silver i vattnet och se till att det vidrör folien. Beroende på hur tjock beläggning silvret har kan det behöva ligga i grytan några minuter för att få optimalt resultat.

5. När silvret ser skinande rent ut är det dags att ta upp det. Tänk på att silver leder värme väldigt bra och använd handskar eller tång för att fiska upp det. Ta en trasa och torka silvret tills det är torrt. Förhoppningsvis har du nu fått ett gnistrande rent resultat!

Kolla in videoklippet för utförligare instruktioner:

Hur fungerar det?

Den svarta beläggningen på silvret beror på att det har tappat lite elektroner till svavel, som bland annat finns i luften och i mat. Det har bildats en förening, silversulfid, mellan silverjonerna och svavlet.

Med den här metoden kan man få silverjonerna i silversulfiden att ta tillbaka elektroner igen genom att tvinga aluminiumet att släppa ifrån sig sina elektroner till silverjonerna. Då blir silvret ren metall igen och svavlet försvinner. 

Källa: HometalkGP

Scroll to Top