1300937.jpg

Artiklar

Veckans hem: ”Allt i hela huset är renoverat”

I familjen Mårtenssons gamla släktgård känns "mörkaste Småland" långt borta. Här flödar ljuset genom alla rum – inte minst det nya, luftiga uterummet. [i]Av Sofia Ekholm Foto: Madeleine Petersson[/i]

• 29 maj, 2016

Familjen Mårtensson har bott i Fåglasjö sedan 1994. De älskar lugnet och tystnaden som livet på landet erbjuder. Annette, som är förskollärare, kopplar gärna av med ett yogapass och skogspromenader. Nicklas ägnar sig åt jakt och fiske. Båda två tycker om att resa men ägnar helst helger och lediga dagar åt att fixa och dona på hemmaplan. Det finns alltid någonting att göra. Ett trähus som är över hundra år gammalt kräver konstant tillsyn, och sedan Annette och Nicklas tog över huset har en hel del förändrats på den gamla släktgården.

– Allt i hela huset är renoverat! Vi har byggt pannrum, uterum, altan, garage och inrett övervåningen. Alla väggar och golv är utbytta eller renoverade, och utomhus har vi restaurerat grusgångarna, byggt staket och gärdsgård, berättar Annette.

När paret Mårtensson är redo för nästa projekt står glasverandan på framsidan på tur, den ska vinterbonas. Efter det vet de inte riktigt vad som väntar, men en sak är säker: man blir aldrig färdig med en gammal träkåk.

Veckans hem:

Visst är den gamla släktgården vacker, men det bästa är tomtens ljusa, höga läge, tycker Annette. På södra gaveln har hon och Nicklas byggt till ett luftigt uterum som används året om.

Veckans hem:

På uterummets ena långsida, som tidigare var yttervägg, sitter det gamla fönstret kvar. Nya, moderna skjutdörrar vetter ut mot altanen på husets baksida. Dagbädd, Ikea. Kuddar från Greengate och House Doctor.

Veckans hem:

Från glasverandan med originalfönster från tidigt 1900-tal har man fin utsikt över trädgården och bra koll på anländande gäster. Korgstolar, Ikea.

Veckans hem:

I matsalen har de gamla golven betsats mörka och lackats. Här, liksom i övriga rum, har Nicklas satt upp bröstpanel på väggarna. Mitt i rummet står ett stadigt bockbord, tillverkat av Nicklas farmorsfar i slutet av 1800-talet. Det jämngamla vita skåpet rymmer en hel del arvegods. Stolarna i ek har målats vita och klätts om. Takkronan fanns i huset när Annette och Nicklas flyttade in. Matta, Pappelina.

Veckans hem:

Vedspisen stod tidigare uppe på vinden och användes för att värma honung från gårdens bikupor. I dag används den mest vid strömavbrott och när det ska mysas lite extra.

Veckans hem:

Det totalrenoverade köket har äntligen fått en förbindelse till matsalen. Skåpinredningen kommer från Ikea och bänkskivorna är gjorda i ek. Tapet, Sandberg. Golvet har klätts med laminat för att det ska vara lätt att svabba av.

Veckans hem:

På de öppna hyllorna i köket trängs loppisprylar med arvegods. Konsolerna hittade Annette hos Topiary i Kalmar.

Veckans hem:

”Biblioteket” är husets nav. Här kan man slå sig ner i Carl Malmstensoffan, som familjen nyligen fyndade på Blocket. Bordet är vintage, köpt på Butik Norregård. Blå pall med sits av läder, inmyhouse.se. Den läsvänliga Ikeafåtöljen köptes på 80-talet. Matta och taklampa, Ikea. Moraklockan har Nicklas köpt av sin syster. Det gamla grangolvet har slipats, lutats och såpats med vitsåpa.

Veckans hem:

Längst en av bibliotekets väggar står en bohemisk blandning av gamla och nya pinaler. Jordgloben ropades hem på Tradera och trälådorna med böcker och tidningar hittades på loppis. 

Veckans hem:

Dekorativa stilleben av hittat, köpt och fått hittar man lite överallt i huset. Lyktan med blockljus kommer från Porthouse.

Veckans hem:

Det nytillverkade notstället fyndades i en nu nedlagd blomsterbutik.

Veckans hem:

Pardörren som leder ut till glasverandan är från början av 1900-talet, då glasverandan byggdes. Glaset är handblåst och dörren är antagligen lokalt tillverkad. Taklampa från butiken Norregård.

Veckans hem:

20-talsfönstren i uterummet köptes till ett riktigt vrakpris på Blocket: Åtta fönster för 1 500 kr! Det räknar Annette och Nicklas som sitt bästa köp någonsin. Det ljusa furugolvet, tillsågat av frötallar hos det lokala sågverket, har slipats, lutats och vitsåpats. Hängstol, Indiska.

Veckans hem:

Badrummet är klassiskt inrett i svart och vitt. Skåpet är ett auktionsfynd som har kompletterats med ett handfat från Ikea. Schackrutigt golv, från Golv & Kakel i Emmaboda. Spegel, Butik Norregård.

Veckans hem:

Kakelugnen i sovrummet har Annette och Nicklas aldrig eldat i – men den är fin att ha levande ljus i. Steghylla, Åhléns.

Veckans hem:

Leos rum är inte stort, men trivsamt, och från den platsbyggda sängen har man fin utsikt över omgivningarna. Det smarta, vägghängda fällbordet är köpt på Tradera. Taklampa, inreda.com.

Veckans hem:

Ljusa färger och en blommig fondvägg sätter mjuk prägel på Annettes och Nicklas sovrum. Prydnadskuddar, Butik Norregård. Överkast, Esprit. Tapet, Sandberg. Taklampa, Lagerhaus. Här på ovanvåningen är grangolvet nylagt, köpt på det lokala sågverket. Det har slipats, lutats och vitsåpats.

Scroll to Top