1300605.jpg

Trädgård

Så lägger du en stenrundel i trädgården

Trädgårdsdesignern Susanne Andersson ville ha en plats i kvällssolen och hittade den i ett hörn av trädgården under några ekar. Så här bygger du hennes Asieninspirerade uteplats. [i]Av Susanne Andersson (idé, text och foto) Foto: Ester Sorri (rubrikbild)[/i]

• 28 maj, 2016

Att inreda ett nytt trädgårdsrum i trädgården kan ge det man saknar på husets altan, kanske en frukosthörna eller en plats där man kan njuta av kvällssolen. En stenläggning är inte bara praktisk, utan blir också ett smycke i trädgården.

Hemma hos trädgårdsdesignern och Hus & Hem Trädgårds expert Susanne Andersson fanns det ett par stora naturstenar, en spaljé och några uppväxta träd i ett hörn. De ritades in i den nya uteplatsen.

– Vi ville ha en plats i kvällssol, där vi kunde sitta under ett tak av de uppväxta ekarna, säger Susanne, som planerade och anlade husets nya uteplats tillsammans med sin man Stefan.

Det är bra att noga överväga redan från början vilket material som ska användas när man bygger och låta stilen bestämma vilka växter man vill plantera. Susanne ville ha en Asieninspirerad uteplats.

– Därför kunde det gott få vara lite sparsmakat, med japansk lönn och vintergrön bergbambu.

Du behöver:

Granitplatta, 30x30x3 cm, 75 st hela och 37 st sågade
Mittpinne
Snöre
Markfärg
Bärlager,fraktion < 0–20 mm
Sättsand, fraktion 0–4 mm
Skifferkross, 20–40 mm
Svensk sjösten, 30–60 mm
Kullersten, 100–300 mm
Böjbar metallkant

Gör så här:
Så lägger du en stenrundel i trädgården

1. Mät ut och markera stenläggningens cirkelform. Vi använde ett snöre och en pinne fäst i cirkelns mitt för att få en jämn form i rätt storlek och spraymarkerade sedan med markfärg.

Så lägger du en stenrundel i trädgården

2. Gräv ut ytan där granitstenen ska läggas. Den kräver ett tjockare bärlager än den resterande ytan. Marken på platsen var mycket fast, vilket gjorde att det räckte med ett 15 cm bärlager, men tänk på att det kan krävas mer beroende på underlagets skick och hur platsen ska användas.

Så lägger du en stenrundel i trädgården

3. Gräv ut ytan för dekorsten, där räcker det med ett bärlager på ca 7–8 cm. Lägg markduk över hela anläggningsytan. Markduken är till för att skilja de olika materialen åt och förhindrar rotogräs. Gräv stora gropar för växterna och fyll dem med god planteringsjord.

Så lägger du en stenrundel i trädgården

4. Lägg ut bärlager, vi valde fraktion 0–20 mm. Bärlager/ kross ska packas hårt innan nästa steg tas. Detta görs helst med en plattvibrator, för att ytan ska bli riktigt stabil och jämn. Kom ihåg att låta centerpinnen vara kvar! Den behövs då stenen ska läggas.

Så lägger du en stenrundel i trädgården

5. Lägg ut sättsanden, ca 0–4 mm i ett ca 3–4 cm tjockt lager. Jämna till sättsanden med en avdragsbana av reglar eller järnrör, banans översida ska ligga i nivå med plattornas undersida. Dra sedan av överflödigt material med en kraftigare regel eller träskiva. Börja lägga stenen från cirkelns mittpunkt.

Så lägger du en stenrundel i trädgården

6. Lägg alla hela plattor först, inifrån och ut. Vi la stenen med ett mellanrum på 10 mm. Lägg ut resten av stenen

Så lägger du en stenrundel i trädgården

7. Foga stenen, vi använde en hårdfog för smala fogar. Det är en hård, beständig fog som härdar med vatten. Det finns även fog som passar för lite bredare fogar.

Så lägger du en stenrundel i trädgården

8. Plantera växterna. Vi valde bergbambu och olika japanska lönnar i kontrasterande färg. Lägg ut dekorstenen: svart skifferkross och svensk sjösten samt kullersten. Ett bra sätt att separera dekorgruset från gräsmattan är att använda en böjbar metallkant.

Scroll to Top