Att plantera i trädgården kan bland annat mildra symptom på demens. Foto: Istock

Artiklar

Ny studie: Läkare borde ordinera trädgårdsarbete

Goda nyheter för alla som älskar att odla – det är så hälsosamt att det till och med borde användas som medicinering, enligt en brittisk studie.

• 23 maj, 2016

Att grönska och växtlighet är bra för vår hälsa är inget nytt, men en ny studie genomförd av ett brittiskt institut för hälsoforskning, The King’s Fund, bevisar nu en gång för alla att trädgårdsarbete har en mängd positiva effekter på vår hälsa – och att läkare borde ordinera det till sina patienter. 

Att påta i trädgården kan enligt undersökningen leda till minskade känslor av stress, depression, ensamhet och ångest. Det minskar också risken för hjärtsjukdomar, cancer och övervikt och mildrar symptom på demens. 

”Trädgårdar tilltalar våra sinnen – speciellt känsel och lukt – vilket är viktigt för personer med demens. Trädgårdar och områden utomhus ger personer som lider av demens tillgång till naturligt ljus, vilket är viktigt för att uppehålla dygnsrytmen”, står det i rapporten. 

The King’s Fund rekommenderar nu regeringen och det brittiska folkhälsoinstitutet att förespråka trädgårdsarbete inte bara för nöjes skull utan också som ett legitimt alternativ för hälsobehandling. De anser också att läkare bör ordinera sina patienter att påta i trädgården. 

Goda nyheter för alla som älskar att odla! Och för dig som ännu inte fastnat för detta hälsosamma intresse rekommenderar vi att börja med något enkelt, kanske dessa grönsaker som kommer tillbaka år efter år.

Scroll to Top