1297787.jpg

Artiklar

Ljust och lantligt i Torsby: ”Jag tänker alltid vitt”

Två skilda lägenheter blev till en drömbostad för barnfamiljen. Urban som kan snickra och Caroline med sinne för en ljus lantlig stil har gett sekelskiftescharmen tillbaka till huset från 1912. [i]Foto: Camilla Isaksson[/i]

• 21 maj, 2016

Caroline och Urban Hallström, som idag har barnen Emil, Mira och Novalie, bodde i några år på bottenvåningen i villan från 1912 i Torsby, innan de till sin stora glädje fick chansen att köpa huset. De satte genast i gång med att renovera så att de skilda lägenheterna skulle fungera för en familj. Det innebar att husets ursprungliga planlösning återskapades till en del.

Innanför punschverandan möts man nu av den stora hallen där man ser in i både matrum och vardagsrum. Matrummet i anslutning till köket var tidigare en hall och två små sovrum, men efter att väggarna tagits bort har rummet fått tillbaka sin forna glans med bröstpanel och nya tapeter. En trappa upp, där de förra ägarna hade sin lägenhet med kök, finns numera ett stort allrum, klädkammare och fyra rymliga sovrum.

Under de sju år som gått sedan husköpet har Caroline och Urban också hunnit tilläggsisolera, måla om, byta fönster, tak och skorsten. Dessutom har de byggt en punschveranda och nyligen gjort en utbyggnad som rymmer badrum och tvättstuga.

Caroline som alltid varit intresserad av inredning har ändrat stil under årens lopp.

– Förut inredde jag mer med antika möbler och lite murrigare färger, men de sista åren har det blivit mer och mer vitt. Pastellfärger har också smugit sig in, och på sommaren älskar jag att inreda med blå textilier, säger hon. Den gamla stilen har jag alltid älskat.

Hon besöker second hand-butiker och loppisar så ofta hon kan för att inte missa fynden och försöker ta god tid på sig för att ha tid att titta igenom allt.

– Sedan handlar det också om att tänka kreativt. En gardin kan ju bli fina kuddöverdrag i stället!

Och bry dig inte om färgen på sånt som kan målas om, säger Caroline.

– Jag tänker alltid vitt!

Ljust och lantligt i Torsby:

Vita golv och tak gör det ljust inomhus trots att molnen täcker himlen utanför. Husets fina timmervägg har frilagts i vardagsrummet. Bokhyllan är platsbyggd. Bordet är köpt i en antikhandel. Benen har kortats så att det fungerar som soffbord. De dekorativa ankorna har lagts i kaustiksoda för att bli trärena. Pall, från loppis. Skåp, arvegods. Soffor, Ikea. Pläd, Greengate.

Ljust och lantligt i Torsby:

Den gamla frilagda timmerväggen ger en rustik känsla i hallen. Möblerna består av loppisfynd. Vitt klickgolv, Ikea.

Ljust och lantligt i Torsby:

I köket har Caroline och Urban låtit sätta in en gammal renoverad järnspis som passar in i det gamla huset och som värmer skönt vintertid. Kåpan är byggd av en trästomme med gips som täckts med murbruk och målats så att den ser ut att vara murad. Bredvid kyl och frys skymtar dörren till skafferiet.

Ljust och lantligt i Torsby:

Från vardagsrummet ser man ut i den stora hallen med trappan till övervåningen. Skåpet hittade Caroline och Urban på en loppmarknad. Det var då målat i mörkgrönt men paret avlutade det innan det fick ta plats i vardagsrummet.

Ljust och lantligt i Torsby:

Det gamla skafferiet med fönster revs och gav utrymme åt öppna hyllor, skåp och arbetsytor. Trots rivningen som gav extra ljus till köket finns det fortfarande ett rymligt skafferi kvar. Dörren skymtar till vänster.

Ljust och lantligt i Torsby:

Sommarfräscha kökshanddukar i blåvitt får ligga framme i köksvågen.

Ljust och lantligt i Torsby:

När huset bestod av två lägenheter rymdes en hall och två sovrum på samma utrymme som i dag är ett rymligt matrum. Huset har fått tillbaka sin ursprungliga planlösning och forna glans tack vare bröstpanel och nya tapeter. Matgrupp och lampor, Ikea. Duken är ett gammalt madrassöverdrag som Caroline sytt om.

Ljust och lantligt i Torsby:

Det rymliga matrummet rymmer även en sitthörna där det är skönt att sätta sig och koppla av. Utanför syns den stora hallen. Fåtölj ”Ektorp”, från Ikea.

Ljust och lantligt i Torsby:

Saft och jordgubbar hör sommaren till.

Ljust och lantligt i Torsby:

I dottern Miras rum finns plats för lek och pyssel. Pinnstolarna i mintgrönt följde med huset men de var då mörkbruna, detsamma gäller skåpet. Dockvagn,från Blocket. Vimplarna i taket har Caroline sytt. Taklampa, Ikea. Tyg, från Tilda. Lapptäcke, Ica.

Ljust och lantligt i Torsby:

Döttrarna Miras och Novalies rum ligger bredvid varandra på övervåningen. Det rymliga allrummet utanför fungerar som hobby- och syrum. Det är nyrenoverat så ännu fattas några lister.

Ljust och lantligt i Torsby:

Carolines och Urbans sovrum går i blått och vitt. Dörren leder till en klädkammare. Det vackra virkade överkastet, lampor och tillbringare, från loppisar. Byrån har paret fått av Urbans mamma. Den vita stolen har Caroline fått av en bonde i trakten. Mattan har hon virkat av gamla mattrasor.

Ljust och lantligt i Torsby:

Huset från 1912 har efter renovering blivit familjens drömhus. Den gröna pardörren är egentligen två innerdörrar som målats med utomhusfärg. En isolerad ytterdörr finns innanför punschverandan. Det svarta taket på verandan ska bytas ut till samma röda tak som på huset i övrigt.

Ljust och lantligt i Torsby:

Det lilla uteköket på verandan ligger med utsikt över odlingar och ängar. Diskbänken blev över när de rev det lilla köket som fanns på husets övervåning.

Scroll to Top