1296852.jpg

Artiklar

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Istället för att åka utomlands varje år la familjen Runevad pengarna på en egen vindskyddad medelhavsblå pool. Här kan de semestra även till vardags hela sommaren. [i]Text och foto: Linda Tengvall[/i]

• 20 maj, 2016

Utanför Morup, mellan Varberg och Falkenberg, har familjen Runevad, Camilla och David med barnen Emie, Adam och Linn, byggt sitt eget semesterparadis. Med en uppvärmd turkosblå pool och genomtänkta vindskydd har de förlängt badsäsongen och givit trädgården en självklar medelpunkt.

Poolen är uppbyggd av thermoblock av frigolit som fyllts med armering och betong. Blocken fungerar som gjutform och isolering i ett.

– Det är som att bygga med stora legobitar, en smidig metod, säger Camilla.

Camillas och Davids 5 bästa tips till dig som funderar på att skaffa pool:

1. Anlägg poolen på hösten så att den står redo på våren då man vill börja använda den.

2. Tänk på placeringen. Oväntade vinklar ger ett livfullt intryck. Placera poolen så att den har full sol hela dagen.

3. Var inte dumsnål. Vi byggde en rundad trappa som man kan sitta på, i stället för en badstege. Trappan ger fin form åt poolen och är praktisk för både barn och äldre.

4. Tänk på framtida funktion. Vi har förberett för en jetswim och ett tak i ena änden av poolen.

5. Poolområdet blir vackert även på vintern med fina spaljéer och belysning.  

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

En rundad trappa ner i vattnet mjukar upp intrycket av den rektangulära poolen. Camilla och David har delat av poolområdet från övriga trädgården med hjälp av luftiga egendesignade spaljéer och plank. Över sittplatsen växer avenbok.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Små öppningar i planket gör det lätt att nå resten av trädgården. Camilla har satsat på en singelgrund med få växter som är lätta att flytta på, bland annat rosa brudslöja, funkia, krypen, molinia och trädet alpvide. Eventuellt ska poolen få tak vid nedre änden. Trampsten från Starka.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Poolen ligger i sned vinkel mot huset. Trädäcket är behandlat med ett kiselpreparat som gör det grått och skönt att gå på. Bambu, palmer och olivträd för tankarna till Medelhavet. Textilier utomhus ger ett ombonat intryck. Handdukarna hängs lätt upp på stegen mot husväggen. Solsängar, Brafab.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Camilla och David har varit noga med detaljerna. Rundade former och intressanta vinklar på trädäcket ger ett livfullt intryck. Olika material möts och ett luftigt plank ramar in. Kring poolen växer rosen ’The Fairy’ och soltåliga växter som malört, havtorn, gräset blåsvingel, molinia och kaktus.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Den rundade trappan är praktisk för alla åldrar och fungerar även som en sittplats under badet. Solsängar inbjuder till lata stunder. Stegen har blivit en praktisk handdukshållare. Vid väggen växer bambu. Stege, Svenssons Fritidsmöbler. Solsängar, Brafab.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Praktiska krokar löste problemet med utspridda simglasögon. Krok från Fynda i Falkenberg.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

David arbetar på ett svetsföretag och använder gärna järndetaljer för att designa en spännande poolmiljö. Camillas mamma har virkat dukarna i nätet. Nedanför växer himmelsspira.

5 saker att tänka på när du ska skaffa pool

Camilla och David tycker om att blanda material som trä, sten och betong. Väderkvarnspalm, Trachycarpus fortunei, står i en träram. Zebragräset, Miscanthus sinensis ’Zebrinus’ och blåsvingel mjukar upp betongen och ger en välkomnande entré. En pipranka slingrar sig upp i plankets nätsektion.

Så mycket kostade materialet:

  • Poolen, 8×4 meter stor, 1,40 meter djup, är byggd med thermoblock och levererad från Härliga Bad i Falkenberg.
  • Thermo poolpaket, inklusive pooltrappa, värmepump, poolsten, mosaik, cirkulationspump, belysning, thermoblock och poolöverdrag, 130 000 kr. Betong till stommen, 12 000 kr. Isolering, grus, makadam, stenmjöl, markrör med mera, cirka 15 000 kr.
  • Poolmiljö, med tryckimpregnerat trallvirke, träspaljé med svetsat och galvat armeringsjärn samt kiselbehandlat trallgolv, marksten, mursten och trampsten, cirka 30 000–35 000 kr.
Scroll to Top