1295609.jpg

Trädgård

8 grönsaker för den lata odlaren

Jordärtskocka, gräslök och ramslök är några grönsaker som snällt kommer tillbaka varje år. Luta dig tillbaka och odla din egen mat! [i]Foto: Bigstock och Anette Sievers[/i]

• 18 maj, 2016

Det är en underbar känsla att gå ut i grönsakslandet och plocka de första stråna med gräslök – utan ansträngning! Det finns fler grönsaker som snällt kommer tillbaka varje år och därför kan kallas perenna.

Jordärtskocka är en självklar favorit för den tillbakalutade odlaren. Sorten ’Bianca’ blommar i gult på långa stänglar för att sedan leverera sina godsaker på senhösten. Och när tjälen släpper på våren är det bara att fortsätta skörda.

Flera blommor går att äta, till exempel daglilja och viol – även om man kanske inte betraktar dem i första hand som nyttoväxter. I kryddlandet kommer också många plantor snällt tillbaka. En vårlig pesto av de första, blandade kryddorna tillhör livets guldkant.

Så varför inte plantera en gång för alla! Att odla sin egen mat kan vara avkopplande.

1. Luftlök

8 grönsaker för den lata odlaren

De små goda lökarna på luftlök Allium proliferum plockas behändigt från de stadiga stjälkarna. Bladen kan också användas, klippta i en sallad till exempel. Mycket härdig, förökar sig både under jord och med nedfallande luftlökar. Antagligen en hybrid mellan två andra perenna lökar som odlats sedan urminnes tider, kepalök och piplök.

2. Daglilja

8 grönsaker för den lata odlaren

Denna tjusiga blomma är inte släkt med lilja, släktet Lilium, daglilja tillhör Hemerocallis och växterna är alltså inte ens bryllingar. Därför får man ha den i fred för liljebaggar och den är över huvud taget mer okomplicerad att odla. Trivs i hela landet och i de flesta lägen. I det asiatiska köket wokas blomknopparna, men man kan också blanda några blomblad i salladen.

3. Gräslök

8 grönsaker för den lata odlaren

I en slumrande köksträdgård finns ofta gräslöken Allium schoenoprasum kvar som ett minne, men resultatet blir bättre om man ibland delar plantan, byter växtplats och gödslar. Självklar i sommarens gräddfil, och blommorna är fina i en sallad. När blommorna klippts ner kommer gräslöken i gång igen och skjuter nya blad.

4. Kärleksört

8 grönsaker för den lata odlaren

De köttiga bladen av denna suckulent är goda i sallader, speciellt på våren. De kan även kokas och användas i soppa eller wok. Kärleksört Hylotelephium spectabile växer vilt, men det finns också en mängd namnsorter – alla ätbara. Tål full sol och torka.

5. Lungrot

8 grönsaker för den lata odlaren

Den enda perenna mållan Chenopodium bonus-henricus är ätbar, liksom alla ettåriga ogräsmållor som sprids med frön. Bladen kan wokas som spenat eller tillsättas en soppa. Förr användes lungrot som djurmedicin och det är därför den också kallas Gode Henrik, efter sitt latinska namn – en vänligt sinnad gårdstomte i tysk tradition. De mjälla skotten kan användas som sparris.

6. Jordärtskocka

8 grönsaker för den lata odlaren

Jordärtskocka Helianthus tuberosus är en läckerhet som inte alls står i proportion till den ringa arbetsinsatsen. Skörda på senhösten, eller ännu hellre när tjälen har gått ur på våren, då ligger de ojämna knölarna som glada överraskningar i den kalla jorden. ’Bianca’ är den enda sort som blommar hos oss. Glöm kvar några knölar, så kommer de tillbaka. För att få större skockor är det bra att byta växtplats efter några år.

7. Ramslök

8 grönsaker för den lata odlaren

Det här är en riktig woodland-växt, som växer vilt i lövskog i de sydligaste delarna av landet. Där kan ramslöken Allium ursinum bilda en vitblommande, lökdoftande matta i maj, innan den vissnar ner och försvinner helt. Sprider sig även i grönsakslandet om den trivs. Bladen ger mild löksmak till omelett och kryddsmör. På vårens sparrismenyer i Tyskland kan man hålla utkik efter ”Bärlauch”.

8. Strutbräken

8 grönsaker för den lata odlaren

De hoprullade skotten på strutbräken Matteuccia struthiopteris är en delikatess i Nordamerika, där de säljs på grönsaksmarknaden för att kunna avnjutas i en vårlig sallad. När bladen väl börjar rullas ut, som på bilden, blir de trådiga direkt. Strutbräken trivs i skugga och är fin bakom ett plank tillsammans med andra växter som gillar att breda ut sig, som till exempel myskmadra och daggkåpa.

Scroll to Top