En spegel i köket kan hjälpa dig att välja nyttigare. Foto: Istock

Artiklar

Forskare: Här är inredningsdetaljen som kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Häng en spegel i köket så kommer onyttigheterna att locka dig mindre, visar en undersökning som nyligen genomförts i USA.

• 17 maj, 2016

Att äta hälsosamt är svårare än vad det verkar, men tänk om det fanns ett knep som kunde få onyttigheterna att smaka sämre? Goda nyheter – det finns!

En studie genomförd av Cornell University Food and Brand Lab visar att det finns en inredningsdetalj som kan göra den onyttiga maten mindre god: En vanlig spegel.

I studien fick 185 personer välja mellan en chokladkaka och en fruktsallad och utvärdera smaken på det de åt i ett rum med speglar och ett rum utan speglar. 

Resultatet blev att de som hade valt chokladkakan tyckte att den smakade mindre gott i ett rum med speglar än i ett rum utan speglar. Men smaken på fruktsalladen förblev densamma oavsett speglar. 

– En titt i spegeln berättar mer för en person än bara hur de ser ut. Den gör det möjligt för dem att se sig själva objektivt och hjälper dem att döma sig själva och sitt eget beteende på samma sätt som de dömer andra, säger forskaren Ata Jami som ledde studien.

Han menar att speglar får oss att jämföra vårt beteende med vad som upplevs socialt accepterat. När man misslyckas med att följa normen vill man inte se sig i spegeln eftersom det förstärker obehaget av att ha misslyckats. Därför orsakar en spegel obehagskänsla och får oss att uppleva att den ohälsosamma maten smakar sämre. 

Slutsatsen blev att närvaron av en spegel får ohälsosam mat att smaka sämre, och detta ska alltså kunna leda till minskad konsumtion av onyttigheter.  

Så om man vill leva hälsosammare kanske det är dags att hänga upp en spegel i köket helt enkelt.

Scroll to Top