Foto: Istock

Inredning

9 saker att tänka på när du ska planera ditt utekök

Vem drömmer inte om ett härligt utekök så här inför sommaren? Här är några viktiga punkter att ta hänsyn till innan du börjar bygga ditt eget utekök.

• 17 maj, 2016

Deborah Krasner har skrivit boken The New Outdoor Kitchen. På Elle Decor delar hon med sig av sina bästa tips när det kommer till att designa ett utekök.

1. Gör en budget innan

Deborah Krasner råder dig till att ha en klar uppfattning om var du vill lägga det mesta av dina pengar redan under planeringen. Är det viktigast för dig att ha en vacker inramning, kanske en blomstrande pergola eller maffigt trädäck, eller vill du spendera mest på utrustning i toppklass? Om du inte tänker bo kvar i det här huset så länge rekommenderar Krasner att du köper utrustning i portabel form så du kan ta den med dig.

2. Hitta rätt plats

Det är viktigt att hitta rätt läge för dina drömmars utekök. Krasner rekommenderar att välja en plats där ni får avskildhet, men inte för långt från vatten och el. Det är också viktigt att se till att marken är plan och att det blir tillräckligt stort för att få plats med stora sällskap.

3. Kör en testrunda

Att välja rätt plats kan vara svårt, därför föreslår Krasner att du testar innan du bestämmer dig. Använd en portabel grill, stolar och bord för att skapa ett tillfälligt utekök och känn efter hur det känns att laga mat och äta där. Prova några olika platser i trädgården och utvärdera vilken som passar bäst.

9 saker att tänka på när du ska planera ditt utekök
Foto: Istock

Bildkälla: Southview Design

4. Välj rätt material

Tåligheten är viktig i ett utekök. Tänk på att bänkskivor, förvaringsmöbler och golv bör kunna stå emot vatten och vind. Natursten som granit är ett bra val för bänkskivor och för golvet är tegel och betong bra och slitstarka material. Rostfritt stål står emot rost och matchar dessutom grillverktygen. Om du vill bygga ett trädäck är ädelträ som ek att rekommendera, det är tåligt och står emot röta bra.

5. Glöm inte belysningen

Det blir mörkt på kvällen och belysning är inte bara bra för atmosfären utan även för att du ska kunna se vad du gör. Se till att din arbetsyta är väl belyst. Vissa grillar har inbyggda lampor, annars finns lösa lampor att köpa till. Ljuslyktor, lanternor och kanske till och med ljusslingor i träden förhöjer mysstämningen.

6. Förbered för alla typer av väder

Det idealiska är att ditt utekök har både soliga och skuggiga platser, samt att man kan undkomma regnet om så krävs. Kanske bör du bygga det delvis under tak, eller sätta upp infällbara markiser. 

9 saker att tänka på när du ska planera ditt utekök
Foto: Istock

Bildkälla: Atlanta Decking

7. Planera för en öppen spis

En eldstad höjer mysfaktorn och håller er varma på kvällen. Dessutom finns det öppna spisar som fungerar som pizzaugnar, bara en sådan sak!

8. Skapa zoner

Deborah Krasner rekommenderar att du organiserar köket utifrån fem olika zoner. En varm, en kall, en med rinnande vatten (för att diska och skölja frukt och grönsaker) en torr (för att förbereda mat) och en plats för vänner. Varje zon ska helst ha utrymme på båda sidor och förvaringsmöjligheter.

9. Glöm inte skräpet

Det gäller att vara förberedd på allt, menar Krasner. För att kunna hålla rent i uteköket så smidigt som möjligt och slippa springa ut och in i huset flera gånger är det bra att planera för avfallshantering. Finns det inte plats för en sopstation kan du välja en fristående soptunna. Se bara till att den har ett ordentligt lock som håller eventuella hungriga fåglar och djur ute.  

Scroll to Top