1291920.jpg

Hemma hos

Veckans hem: ”Här står dörrarna på vid gavel hela sommaren”

Klara färger, udda lösningar och väldigt mycket blommor ger liv åt det gamla stenhuset i Skåne. Här har blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt renoverat med liten budget men mycket charm – och skapat ett personligt hem med drag av det vilda. [i]Av Minna Mercke Schmidt och Pernilla Nilsson Foto: Minna Mercke Schmidt[/i]

• 15 maj, 2016

När Minna Mercke Schmidt först flyttade ut på den skånska landsbygden blev hon djupt fascinerad av naturen. Hon och hennes barn har landat i ett hus på Trädgårdsgatan i det lilla samhället Löberöd, inte långt från Lund. Här hittade Minna ett läge med möjligheter: dels en underbar trädgård, dels ren natur precis inpå knuten. Att det gedigna huset från 1924 var generöst och inbjudande gjorde förstås sitt till, och på kort tid har hemmet formats av sin familj.

– Det första jag lät göra var att ta upp dubbeldörrar från matrummet ut mot trädgården, för att få kontakt med utelivet. Här står dörrarna på vid gavel hela sommaren och jag har nära till mina blommor.

Dessutom byggdes ett kombinerat orangeri och växthus intill köksträdgården på husets baksida, där Minna nu har sin oas och arbetsplats.

– Jag älskar all form av växtlighet och är inte rädd för att prova nya kombinationer, säger Minna. En vild mix är mitt signum.

Veckans hem:

Huset från 1924 har putsad fasad, vackert burspråk och en lummig trädgård med allt från äppelträd och rosor till sköna sittplatser.

Veckans hem:

En trädgårdsbukett i en konservburk hemforslad från Australien pryder soffbordet och påminner om Minnas syster som bor ”down under”. Ett glas inuti burken hindrar rost och läckage.

Veckans hem:

En rejäl köpmansdisk, som stått i en cykelaffär i Lund men också i Minnas blomsterverkstad, byggdes in som köksinredning och ger nu gott om utrymme för alla prylar. Lampa från Moltaz Design.

Veckans hem:

Efter renovering är köket ljust och funktionellt. Delar av den gamla köksinredningen fick vara kvar och målades svarta, medan det enkla vita kaklet är nytt, liksom bänkskivorna samt spis, fläkt och diskho.

Veckans hem:

Vid renoveringen lät Minna riva en del av väggen mot matrummet, vilket gör att ljuset nu flödar in i köket.

Veckans hem:

Matrummet har fått nya dubbeldörrar med utgång direkt till trädgården. Bordet räddade Minna från att köras till tippen, och stolarna kommer från loppisar. Att matgruppen är placerad på en stor orientalisk matta, som rymmer hela möblemanget, skapar en helhet trots att varje detalj är udda.

Veckans hem:

Hallen har kvar sitt tidstypiska rutiga originalgolv i linoleum. Trappan är tillverkad av förre ägarens son. Byrån i hallen har Minna själv målat grå.

Veckans hem:

På sekretären i hallen har Minna ställt en ljusstake intill en trave böcker, på vilken det tronar en vas med en blomma. Med rätt färger och proportioner blir prylarna konst snarare än bara en massa grejer.

Veckans hem:

Vardagsrummet är inrett för umgänge. Två soffor, den ena från Blocket och den andra ett loppisfynd, står placerade mitt emot varandra. En gammal kista agerar både soffbord och förvaringsmöbel medan flera små rullbord ger plats för böcker och tidningar. En grov planka placerad på två hurtsar bakom en av sofforna utgör en både fin och fiffig yta för blommor, böcker och belysning.

Veckans hem:

I sovrummet har Minna hängt upp ett tyg i stället för sänggavel. Vid sidan av sängen har hon skapat ett personligt galleri med bilder av nära och kära.

Veckans hem:

I anslutning till köksträdgården har Minna låtit bygga ett orangeri som bildar perfekt miljö åt de blomsterbilder hon skapar i jobbet.

Veckans hem:

Precis som sin mamma tycker dottern Ellen om saker med historia. Hennes rum är inrett med second hand-grejer, med klädställningen fylld med vackra vintageklänningar som pricken över i.

Scroll to Top