Att jobba hemifrån gör oss lyckligare och mer produktiva. Foto: Istock

Artiklar

Ny studie: Vi mår bättre och blir mer produktiva av att jobba hemifrån

I takt med att våra arbeten blir allt mer digitaliserade blir det också lättare att arbeta på distans. Men hur bra blir egentligen resultatet? Riktigt bra, visar en ny undersökning.

• 10 maj, 2016

Borta bra men hemma bäst brukar det ju heta, men det troliga är att det är på jobbet många av oss tillbringar de flesta av våra vakna timmar. 

En studie visar nu att vi både blir lyckligare och mer effektiva av att jobba hemifrån. Undersökningen har genomförts av företaget TINYpulse, som har jämfört svaren från 509 personer som jobbar helt på distans med data från en urvalsgrupp på 200 000 anställda med olika typer av avtal.

Undersökningen visar att de som jobbar på distans kände sig lyckligare än övriga. I genomsnitt gav de sin lyckonivå 8,10 av 10, medan gruppen som helhet landade på 7,42.

Även om man skulle kunna tro att det är mer distraherande att jobba hemifrån angav 91 procent av arbetarna att de fick mer gjort hemifrån än vad de hade fått om de varit på kontoret. Det här resultatet stöds av en tidigare studie från Harvard Business Review som visar att anställda som jobbar hemifrån tar färre pauser och sjukdagar och är mer produktiva överlag. 

Distansarbetare rapporterade också att de känner sig mer uppskattade på jobbet, trots att de alltså inte träffar sin arbetsgivare öga mot öga. 

Men allt är inte bara positivt med att jobba hemifrån. Distansarbetarna satte bara 6,69 när det kom till relationen med sina kollegor, jämfört med 7,75 i snitt hos hela gruppen. 

Det finns med andra ord både fördelar och nackdelar, men om du är en av dem som är mest produktiv på hemmaplan föreslår vi att du spanar in dessa inspirerande hemmakontor. 

 

Scroll to Top