Hästholmsvägen 10, en av lägenheterna som kanske är till salu via Nooks. Foto: Nadja Endler

Artiklar

Nooks ska hindra oss från att fatta fel beslut på bostadsmarknaden

Nya bostadstjänsten Nooks vill komma bort från den stressiga bostadsmarknaden och upptrissade budgivningar med hjälp av konceptet "hem som kanske är till salu".

• 10 maj, 2016

Så här funkar det:

1. Säljaren anmäler sin lägenhet direkt på siten. En Nooksmäklare ringer då upp och berättar mer om tjänsten. Under samtalet bokas en tid för fotografering och efteråt skickas ett uppdragsavtal samt ett webbformulär ut. Båda signeras/fylls i digitalt.

2. När lägenheten fotograferats sammanställs bilderna och informationen om lägenheten till en profilsida. Profilsidan skickas sedan till säljaren för korrektur och godkännande. Därefter länkas den till säljarens Facebookprofil för att validera att användaren är en riktig person.

3. När profilen är live på siten kan vem som helst se den och ge ett indikationsbud. Ett indikationsbud är inte bindande, men visar vad någon är villig att betala om hemmet motsvarar alla förväntningar. Säljaren får automatiskt en notis om budet via e-post och kan på siten själv markera varje enskilt bud som intressant, neka eller ignorera det. Säljaren kan även sätta en lägstanivå på bud, under vilken denne inte får några notiser.

4. Om en säljare markerar ett bud som intressant sätter Nooks mäklare upp en privat visning. Det är möjligt att hålla visning för flera samtidigt om flertalet intressanta bud inkommit.

5. Är köparen intresserad leder en Nooksmäklare förhandlingen. När en överenskommelse nåtts sätter mäklaren ihop alla viktiga dokument, avtal och sköter transaktionerna med bankerna.

6. Till skillnad från en traditionell mäklartjänst betalar köparen mäklararvodet – en enprocentig premie ovanpå det slutgiltiga budet. Fram till dess är tjänsten helt kostnadsfri för både säljare och köpare.

Trots tjänstens uppbyggnad kan det så klart hända att ett hem får flera spekulanter.

– I det fallet att flera spekulanter har angett bud som en ägare finner relevanta kommer naturligtvis alla att få se hemmet. Om flera är intresserade kommer en budgivning att startas. Här handlar det igen om att genomföra den på vårt sätt, det vill säga att inte pressa varken ägare eller köpare, utan ge alla tid att göra ett genomtänkt beslut, säger Philip Marthinsen.

”Säljarna har bestämt sig för att sälja till er och skriva kontrakt idag, om ni kan tänka er att gå upp ytterligare 50 000.”

Samtalat från mäklaren kommer kl 17.30 en fredagskväll, när du packat ihop och gått hem och redan förlikat dig med tanken på att det inte ska bli något köp den här gången. 

”Jaha”, tänker du, ”hur sjutton ska jag göra nu då? Vågar jag tacka nej till det här? Det kanske aldrig dyker upp ett liknande tillfälle igen? Och är den där lilla lägenheten med hemska sovrumstapeter, på femte våningen utan hiss, verkligen värd det?”

Det här scenariot känner säkert många igen, inte minst de som köpt eller försöker köpa bostad i Stockholm eller annan storstad. 

Troligtvis kommer du att tacka ja, av rädsla för att missa den där riktigt bra dealen. Men risken finns att den stressiga situationen får dig att fatta fel beslut:

Nooks ska hindra oss från att fatta fel beslut på bostadsmarknaden
Oskar Henrikson, legitimerad psykolog.

– När vi är stressade minskar vår förmåga att ta genomtänkta beslut. Om det är uppenbart vad vi ska göra, som att springa ut ur en brinnande byggnad, är det mest fördelaktigt med stress. Att analysera en budget för bostadsköp är svårare under stress, förklarar Oskar Henrikson, legitimerad psykolog.

Enligt Oskar Henrikson använder mäklare vissa knep för att trissa upp köpare vid en försäljning, för att på så sätt få till en snabb affär. Att vi går på det här beror på ett fenomen som kallas sociala bevis, att om alla andra budar så måste det vara en bra affär.

– Stressade bostadsköp kan påverka dig som köpare på så vis att du kanske köper en bostad som du egentligen inte ville ha till ett pris du egentligen inte ville betala. Den snabba och upptrissade budgivningen riskerar att aktivera dina mer primitiva beslutsystem. Istället för att använda ditt tänkande dras du med av känslor, stress och flockbeteenden. Det blir lite som att du låter din hund fatta beslutet kring bostadsköpet, säger Oskar Henrikson.

Nooks ska hindra oss från att fatta fel beslut på bostadsmarknaden
Philip Marthinsen, en av grundarna bakom Nooks.

Nya bostadssajten Nooks vill nu minska hetsen på Stockholms bostadsmarknad med hjälp av ett nytt koncept: Hem som kanske är till salu.

– Vi vill sänka stressen för både lägenhetsägare och köpare genom att ge båda mer tid att göra en genomtänkt och bra bostadsaffär. Som ägare handlar det om att ditt hem kanske är till salu och med det menar vi att du endast borde sälja när det känns helt rätt för dig. Som köpare slipper du att förväntas göra ditt livs viktigaste affär baserat på en kort visning i en överfull lägenhet och en dags budgivning. Vårt ansvar kommer hela tiden handla om att aldrig pressa en ägare eller köpare utan att låta varje affär få ta den tid den behöver, säger Philip Marthinsen, en av tjänstens grundare.

Nooks kan liknas vid LinkedIn, en mötesplats för spekulanter och lägenhetsägare som kanske vill sälja – när det känns rätt, och om det kommer ett intressant bud. Försäljningen ska helt enkelt ske på säljarens och köparens villkor, inte på mäklarens, tycker grundarna. 

Scroll to Top