1268381.jpg

Artiklar

Så här odlar du potatis – på tre olika sätt

När är det dags att odla potatis och hur gör man? Går det att odla potatis på balkongen? Här får du svar.

• 9 maj, 2016

Det är inte många smaker som slår den av färskpotatis med smör, speciellt inte om man har odlat den själv. Då finns alla nyanser kvar av sötma och mineraler – ingenting har gått förlorat i lagring och transport. Nu är den perfekta tiden att börja inomhus, i slutet av april eller i början av maj.

Antingen lägger du bara din potatis på fönsterbrädan för att det ska växa ut groddar, som sedan blir anlagen för blasten. Eller också sätter du potatisen i en liten kruka med jord. Då växer det ut både groddar och rötter, och potatisen får en snabbare start.

Om du vill börja ett nytt liv som potatisodlare krävs egentligen bara en hink, lite jord och en enda potatis. Med tiden kan du skala upp odlingen till några potatisar i säck. Vem vet, innan du vet ordet av slutar det kanske med en hel rad – det är ju så kul att odla! 

1 potatis – odla i hink

Om du har en potatis med groddar, sätt den i en hink med jord. Perfekt på balkongen! Gör först hål i hinken, gärna ett par centimeter upp på kanten. Om du bottnar med lecakulor fungerar det som en vattenreservoar. Potatis vill ha jämn tillgång på vatten!

Lägg en bit fiberväv eller tyg över lecakulorna och fyll på med en decimeter jord. Lägg dit din groddade potatis och fyll på med ytterligare en decimeter jord.

Efter hand som blasten växer fyller du på med mer jord. Efter åtta veckor kan du känna efter om du har några knölar, börja med att skörda några och låt sedan potatisen växa till sig lite till innan du gör ditt stora kok.

Så här odlar du potatis – på tre olika sätt

3 potatisar – odla i säck

Om du har tre potatisar med groddar, sätt dem i en säck med jord. Passar utmärkt på altanen! Lägg säcken ner och skär ut kryss, där du sätter ner potatisarna. Skär även dräneringshål i säcken.

Plastsäcken hjälper till att hålla fukten, men du får fler potatisar om du vattnar regelbundet. Du slipper däremot pysslet med kupning. Efter åtta veckor kan du kånka ut säcken till rabatten, skära upp säcken och tippa ut jord och potatisar.

Så här odlar du potatis – på tre olika sätt

5-10 potatisar – odla i land

Om du har 5–10 groddade potatisar kan du sätta en rad eller två i rabatten eller i en pallkrage. Tänk på att det ska vara ganska varmt i jorden och ingen risk för nattfrost när du sätter din potatis, blasten fryser lätt och dessutom börjar potatisen inte utvecklas om det är för kallt.

Täck gärna jorden med fiberduk innan du sätter potatisen, så att den värms upp. Sätt potatisen några centimeter ner i jorden med 20 cm mellanrum. Om du sätter flera rader behöver det vara en halvmeter mellan dem för att du ska ha nog med jord. Du behöver nämligen kupa upp jorden med ett par veckors mellanrum när blasten växer till sig, så att knölarna kan bildas i den luckra jorden.

Vattna! De första potatisarna kan du skörda genom att bara plocka ut dem från sidan.

Så här odlar du potatis – på tre olika sätt

Foto: Blomsterlandet, Bigstock, Klostra, Anette Sievers

Scroll to Top