1268248.jpg

Artiklar

Ny forskning: Att bara titta på träd gör dig mindre stressad

Det här kommer väl knappast som någon överraskning, men grönska är bra för en hel massa saker, bland annat för vår stressåterhämtning.

• 9 maj, 2016

Träd och grönska är bra för en hel massa saker, bland annat så lever vi längre och känner oss yngre i närheten av dem, som vi tidigare berättat. 

En ny undersökning som genomförts vid universitetet i Illinois bekräftar nu det som vi länge misstänkt – att grönska är bra mot stress. Det är till och med så att det räcker med att titta på träd för att du ska känna dig mindre stressad. 

Forskningsteamet lät en grupp på 158 personer genomgå olika stressande scenarion, bland annat att skriva ett tal och hålla det inför en grupp personer. Efter att ha utsatts för dessa stressande aktiviteter fick de använda ett VR-headset där de fick se en av tio olika 360 grader-videos av en stadsmiljö med varierande mängd lövverk. Försökspersonernas stressnivå mättes utifrån en enkät de fick fylla i innan studiens början, efter den stressande aktiviteten och efter att hela studien var klar.

Reslutatet visade att i samma takt som mängden lövverk försökspersonerna fick se ökade, ökade också deras återhämtning från stressen. 

– De här resultaten visar att synen av lövverk i ett samhälle kan vara till stor hjälp när det gäller att återhämta sig från stress och att varje träd spelar roll, säger forskarna till Telegraph.

Scroll to Top