1267086.jpg

Artiklar

Styla ditt hem inför försäljning – expertens 13 bästa tips

Hur ska man styla sitt hem inför en försäljning, och hur mycket kan det höja värdet på bostaden? Här får du svar.

• 4 maj, 2016

Styla ditt hem inför försäljning – expertens 13 bästa tips

Christin Österholm har lång erfarenhet av styling och inredning och driver homestylingfirman Living Room i Stockholm. Här ger hon sina bästa tips på hur du själv stylar ditt hem inför försäljning.

1. Ta bort dina mest personliga prylar

Alla privata fotografier och dylikt bör avlägsnas innan visning.
– Det ska kännas hemtrevligt och välkomnande, men ändå finnas utrymme för spekulanterna att kunna tänka sig in i sitt nya boende. Det är viktigt att de kan se sig själva i bostaden, istället för att gå runt och fundera på vem som bor där nu, säger Christin.

2. …men det får inte heller bli för strikt

– De senaste åren har stylingen gått över till att vara lite mer personlig än tidigare. Förut var det ljust och fräscht som gällde, men nu får det vara mer personligt med lite roliga, udda grejer. Man bör dock inte snöa in allt för mycket på en och samma stil, det måste passa för många, säger Christin.

3. Städa ordentligt innan visning

– Man behöver inte färgkoordinera garderoben, men strukturera i skåp och lådor så att det känns stilrent och se till att det är ordning och reda överlag när folk går runt och tittar.

Styla ditt hem inför försäljning – expertens 13 bästa tips
Så här kan det till exempel se ut i ett hem som blivit stylat. Bilden till vänster är tagen före stylingen och den till höger efter.

4. Låt dig inspireras av andra

Om du är osäker på hur du bäst stylar ditt hem är det alltid bra att titta på bilder och se hur andra har gjort, tipsar Christin.

5. Första intrycket är viktigt

– Tänk på att hallen är det första spekulanterna ser. Det ska kännas fint och rent. Ställ till exempel en golvlykta vid spegeln eller en stor vas med fräscha snittblommor i för att ge ett lyxigt intryck.

6. Lägg fokus på rätt ställen

Har du inte råd att renovera alla rum råder Christin dig att lägga krutet på kök och vardagsrum.
– Det är de rummen det är mest fokus på när man tittar på en bostad. 

7. Ha en genomgående röd tråd när det gäller färger i hela bostaden

– Det får inte vara för spretigt med alla möjliga olika färger från rum till rum. Vissa hem kanske har spretiga tapeter, då får man lugna ner dem med hjälp av textilier.

Styla ditt hem inför försäljning – expertens 13 bästa tips
Det blir verkligen stor skillnad på före- och efterbilderna.

8. Håll stylingen lugn och sammanhängande

– Blanda inte exempelvis för många olika träslag i ett och samma rum. Det är okej med till exempel en vit tv-bänk och ett ljust sidobord, men är det tre olika träslag i ett rum blir det lätt för rörigt, säger Christin.

9. Blanda lyx med budget

Christins bästa tips för dig som har en tajt budget är att de billiga kedjorna har mycket fint.
– Det går jättebra att handla på budgetställen. Det bästa är ju att ha en blandning, så att det inte blir en ”billighetsstämpel” över allt. Just när det gäller till exempel kuddar kan det vara värt att lägga någon liten slant på någon lyxigare, roligare kudde. Sedan kan man ha lite billigare kuddar i basfärger att komplettera med.

– Att blanda olika fabrikat är ofta en bra grej, så att det inte blir ett Ikea-hem rakt igenom.  Det är annars ett klassiskt misstag som många gör.  

10. Jobba mycket med belysning

– De flesta har kanske bara en taklampa, men i ett vardagsrum behöver du ha tre-fyra lampor, beroende på hur stort det är.  Du bör ha en taklampa, en lampa i fönstret, en som står på något sidobord eller kanske en golvlampa. Det är bra att ha olika slags belysning i ett rum. Ibland brukar vi göra ”fusklampor”, som vi kallar det, att vi sätter en lampa i ett fönster fast det inte finns något uttag. Om ett hem känns väldigt stelt är det ett bra knep för att få det att kännas varmare, säger Christin.

11. Det är accessoarerna som gör det

När Christin stylar ett hem jobbar hon mycket med detaljer som blommor och ljuslyktor för att skapa färgklickar.
– Man kan få som små färgpunkter i ett hem med sådana detaljer. Placerar du tre turkosa ljuslyktor i ett fönster får du en liten färgklick där.

Styla ditt hem inför försäljning – expertens 13 bästa tips
– Jag har jobbat med det här i tio års tid, men jag blir lika förvånad varje gång över vilken skillnad det blir, säger Christin.

12. Gruppera ihop prydnadsföremålen

– Det är viktigt att man inte sprider ut för mycket saker, utan att man försöker gruppera ihop det. Färska kryddor vid spisen kan man till exempel gruppera ihop med lite oljor, så att man inte bara kluttrar ut lite grejer här och där. Överlag med dekorationer så tänker man ofta tre och tre, tre ljuslyktor i grupp i ett fönster till exempel.

13. Tänk färg efter årstid

– Klädmode och inredningsmode går hand i hand när det gäller färger, på våren vill vi ha ljusare textilier, gärna i pasteller, och på hösten jobbar man med mer höstiga färger.

Till sist: Varför bör man anlita en professionell homestylist?

– Det blir otroligt stor skillnad när ditt hem blir stylat av ett proffs. Många har svårt att få ihop färger och mönster så det ser bra ut. En professionell styling kan höja värdet på bostaden med mellan 10-15 procent.

– Om man inte har råd att anlita en homestylist kan man köpa en konsultation, och sedan göra själva stylingen själv, tipsar Christin.

Se mer info på homestylingstockholm.nu.

Scroll to Top