Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Hemma hos

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Matplats, utekök, lounge, solstolar, lusthus, vajande bambu och ett spabad ryms i en trädgård på bara 113 kvadratmeter. Bakom radhusplanket döljer sig ett fantasifullt Asieninspirerat gömställe. [i]Av Maria Fors Östberg Foto: Camilla Isaksson Illustration: Nina Sederholm[/i]

• 1 maj, 2016

När Elisabeth och Lars Atte flyttade hit för snart tio år sedan bestod trädgården mest av en trist gräsmatta, alldeles för många syrener och ett väderbitet plank som skyddade mot insyn. Men de såg potentialen direkt. Projekten har genom åren avlöst varandra och i dag har de skapat en lummig oas med asiatiska förtecken.

– Vi gillar att ha projekt tillsammans. Det är jag som får idéerna och startar dem, och Lars sätter dem i verket. Altanen, taket, pergolan, lusthuset och uteköket har Lars byggt, berättar Elisabeth.

Precis nedanför trädäcket anlade de en damm. En liten bro, byggd av Lars pappa, sammanlänkar trädäcket med resten av trädgården.

Matplatsen ligger under tak i nära anslutning till uteköket som fungerar utmärkt för grillning, wok, kok och stekning. Bänken är anpassad för att många personer ska kunna hjälpas åt med matlagningen.

På en del av trädäcket i den lilla trädgården finns också en lounge med pergola där man kan sitta och ta en drink före maten. På en annan del finns spaavdelningen.

I solcirkeln står solstolar där man kan lyssna på rasslet från bambu och höga gräs som ramar in sittplatsen och det lilla lusthuset med röda dörrar. Här inne finns dagbädd, kuddar, matta och gardiner så att det bara är att slå sig ner med en god bok eller ta en tupplur.

Innergården skapar med sitt skyddade läge ett mikroklimat som är gynnsamt för växterna. Elisabeth och Lars har planterat många olika sorters gräs, bambu, japanska lönnar och en praktfull magnolia. Små utropstecken av färg bryter den gröna prakten här och där. Irisar och doftpioner på försommaren, och framåt sensommaren dominerar solhattarna och kärleksörten, både vit och röd. De stora stenbumlingarna, en viktig detalj i en japanskinspirerad trädgård, hittade de hos goda vänner och fraktade hit med en stor kranbil. Hela den lilla trädgården med sina trä- och stenpartier bildar en helhet med asiatisk förebild.

– Vi gillar det enkla och stilrena som finns i den asiatiska kulturen, säger Elisabeth.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Från loungeavdelningen har man utsikt över den skyddade soldränkta lilla trädgården.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Bron över dammen byggdes av Lars pappa och förbinder trädäcket med resten av trädgården. Kattskallar, eller kullersten som det också kallas, och liljor ramar in dammen.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Trädgården innehåller mycket sten och grus men tack vare den rikliga grönskan med bland annat vildvin, olika sorters gräs och bambu skapas en varm atmosfär. En stenträdgård är dessutom relativt underhållsfri.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Vildvinet klättar upp på pergolan vid uteköket. Olika sorters gräs är ett återkommande inslag i trädgården.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Lusthuset, som Lars själv har byggt, har försetts med röda dörrar och stämmer väl in på det asiatiska temat som löper genom hela trädgården.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Silverpäronträdet trivs i detta skyddade läge och växer så det knakar. En stor natursten som fraktats hit ger form och kontrast. På golvet i den skyddade atriumgården ligger mjukslipad sjösten som är skön att gå på.

Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat

Elisabeth i uteköket som ligger under tak.

Så får du mycket trädgård på liten yta – Elisabeths tips:

Ha inte bråttom, låt arbetet ta sin tid.

Tänk på el och belysning tidigt i planeringen.

Planera för vattenblänk eller damm.

Plantera inte för tätt.Många växter behöver några år innan de växer till sig.

Skapa rum genom att avgränsa delar av trädgården, till exempel med gardiner och en pergola.

 

Scroll to Top