Vägglöss gillar vissa färger bättre än andra. Foto: Bigstock

Artiklar

Ny forskning: Den här färgen på lakan kan dra till sig vägglöss

Vägglöss blir tyvärr allt vanligare i våra hem. En ny studie visar nu att de små blodsugarna har favoritfärger, vem hade kunnat tro det?

• 28 april, 2016

En studie publicerad i The Journal of Medical Entomology visar att vägglöss gillar röda lakan allra bäst. Studien genomfördes genom att kartongbitar i åtta olika färger placerades i petriskålar. En vägglus släpptes sedan ner mitt i skålen och fick tio minuter på sig att välja vilken bit den ville gömma sig under.

I 29 procent av fallen valde krypet den röda pappbiten. Inte långt därefter kom svart, med 23 procent. 

– Från början trodde vi att de föredrog rött eftersom blod är rött och det är vad de livnär sig på. Men efter att ha genomfört studien tror vi att den huvudsakliga anledningen till att de föredrar rött är att vägglössen själva ser röda ut, så de går till den röda zonen för att de vill vara med andra vägglöss, säger en av forskarna, Corraine McNeill, i ett utalande.

Att de vidriga små krypen också har en förkärlek för svart tros bero på att de söker sig till mörkret. Med andra ord – du som gillar röda och svarta lakan har ovetandes gett vägglössen precis vad de vill ha! Har du däremot valt vitt, grönt eller gult som färger i sängen har du tur, dessa färger gick inte hem hos lössen.

Forskarna uppmanar dock inte folk att göra sig av med sina mörka lakan, men de menar att den här informationen kan användas för att göra mer effektiva fällor. 

h/t: House Beautiful

Scroll to Top