Vilken växthustyp är du?

Artiklar

Vilken växthustyp är du?

Vill du helst sippa på ett glas rosévin i växthuset? Eller är det tomatodlingen som lockar mest? Bästa sättet att välja växthus är att utgå från vem man är – och vad man helst gör i sitt nya gröna rum.

• 25 april, 2016

Superodlaren

Du vill ge din odlarlust fria tyglar, förlänga säsongen och odla exotiska växter.

Placering

Ett stort växthus med stor luftvolym har en jämnare temperatur och är därför inte lika känsligt som ett litet för gassande sol. Friheten att placera det där man vill blir större. Håll så mycket som möjligt av jorden öppen för odlingsbäddar.

Storlek

Bygg ett så stort växthus som är tillåtet, kolla med din kommun vad som gäller. I ett 20–40 kvm stort växthus får man plats med både grönsaker och prydnadsväxter. Ett traditionellt fyrkantigt växthus med sadeltak och plats för raka gångar är mest lättarbetat för den som odlar i större skala.

Vilken växthustyp är du?
En riktig växthusdröm för superodlaren. ”Victorian Grand Lodge” med yta på ca 28 kvm plus förstukvist, 482 500 kr, från Vansta Trädgård. Frakt och montering tillkommer.
Material

Ett riktigt odlarväxthus får gärna stå på en mur. Det är både vackert och praktiskt i och med att muren isolerar mot kyla och lagrar värme. För att skydda mot sättningar kan man gräva 60–70 cm för grunden, fylla med dränerande grus och sedan bygga en 60–100 cm hög mur av lecablock, tegel eller betong. I många färdiga växthus på marknaden ingår mur i köpet eller som tillval.

Kanalplast är både praktiskt och ekonomiskt täckmaterial i ett stort växthus. Det är tåligt, isolerar bra och är billigare än glas. Fördelen med glas är att det släpper igenom solljus bättre och håller längre.

Storodlaren lämnar ofta jorden öppen i sitt växthus. Odlingsbäddar kräver mindre vattning och mindre näringstillförsel än krukor eftersom jordvolymen är större. Växterna klarar sig också ofta bättre från angrepp av sjukdomar och parasiter.

Vatten och ström

För den som odlar mycket är det naturligtvis viktigt att vatten och el finns lättillgängligt. Däremot räcker det oftast med en värmefläkt för att hjälpa upp temperaturen tillfälligt, både i små och större växthus.

Tips

För storodlaren som räknar med att dryga ut matkassan med egna grönsaker kan det vara värt att fundera på ett enklare växthus byggt av aluminiumbågar och plastfolie. Det är ekonomiskt och fungerar lika bra som ett dyrare växthus under sommaren, men håller inte värmen lika länge vår och höst.

Livsnjutaren

Du har gärna en liten odling men är mer intresserad av att njuta av ett glas vin med vännerna i växthuset.

Placering

Den som vill använda sitt växthus som lusthus kan till exempel placera det i kvällssolen så det är som trevligast när man har tid att utnyttja det. En plattsatt gång fram till huset gör det inbjudande och lättillgängligt.

Storlek

Tänk ut hur stort växthus du vill ha – och gör det större! Har du ett växthus för att kunna umgås i behövs det plats för minst fyra personer, plus växter. Rätt vad det är vill du ha plats för ett citronträd också.

 

Vilken växthustyp är du?
Ett lusthus för både odling och en kopp kaffe i kvällssolen. Växthuset ”The Dagdale”, 260×250 cm, är byggt i rött cederträ och säkerhetsglas, 61 000 kr, från Garden & Greenhouse.
Material

Utseendet är viktigt och då kan det vara värt att kosta på sig ett växthus av trä. Träslag som lärk och ceder är dessutom underhållsfria. Fönster och väggar ska vara av glas, så att man kan sitta och titta ut och njut av trädgården.

Kanalplast är mer ekonomiskt, men hindrar utsikt. Ett tips är att kombinera materialen, med kanalplast i taket eller mot grannen och glas på övriga sidor. Gör man växthuset till ett påkostat extra rum i trädgården kan det också vara värt att välja ett som passar ihop med husets stil.

Vatten och ström

I ett växthus som ska användas som ett rum för umgänge behövs elektricitet och indraget vatten. Ett riktigt betonggolv med golvvärme är extra lyxigt.

Tips

Satsa på ett växthus med automatisk reglering av temperatur och ventilationsluckor. Det finns till exempel system som öppnar takluckorna automatiskt när temperaturen stiger över 25 grader.

 

Nybörjaren

Du har just upptäckt ditt trädgårdsintresse och vill prova på att odla i växthus.

Placering

Eftersom ett litet växthus lätt blir överhettat på sommaren är det bra att inte ställa det i full sol.

Storlek

Många av de billigaste färdiga växthusen är inte större än 4–5 kvm. Men faktum är att det är svårare att lyckas med odlingen i ett litet växthus än i ett större. Det blir varmt fort på sommaren, är svårare att ventilera, kräver mycket vatten och fylls snabbt av tät grönska om man till exempel odlar tomat.

Minst 8–10 kvm bör det vara för att inte temperaturen ska åka för mycket bergochdalbana. Ett något större hus är dessutom lättare att ventilera. Tänk också på att välja en dörr som är tillräckligt bred för att ta in skottkärran så att man slipper bära på allt som ska in och ut.

Vilken växthustyp är du?
Ett litet växthus, ”Bruka”, 5 kvm, 257×193 cm, i aluminium och glas, 4 600 kr, från Skånska Byggvaror.
Material

De flesta mindre växthus som säljs har aluminiumstommar med väggar och tak av kanalplast eller glas. Det kan ställas direkt på marken på aluminiumreglarna. Är marken mjuk och socklarna smala kan man i stället lägga träreglar för en bredare och starkare grund. Naturligtvis kan man också lägga plattor eller gjuta betonggolv om man vill.

Kanalplast är praktiskt som täckmaterial eftersom det isolerar bra och är lätt att montera. En nackdel är att man inte ser ut, och växterna får något mindre solljus. Risken att växthuset blåser sönder är också större med plast än med tyngre rutor av säkerhetsglas.

Vatten och ström

I ett litet växthus behövs inte några fasta anläggningar. Men se till att det är lätt att dra in vatten via en vanlig bevattningsslang. Vet man med sig att man kommer att använda växthuset några år kan man gräva ner slangen i stället för att låta den ligga på gräsmattan.

En jordad elsladd med jordfelsbrytare räcker för att ge ström till en fläkt som bara används tillfälligt för att höja temperaturen.

Tips

Se till att ha så bra luftningsmöjligheter som möjligt i ett litet nybörjarväxthus. Det kan vara värt någon tusenlapp extra att skaffa fler luckor i taket, så att det blir lättare att vädra. Skugga är lätt att fixa själv genom att hänga upp gardiner eller lakan.

Uteplats: Stylisten guidar dig till vårens hetaste stilar

11 härliga balkonger att inspireras av i vår

Förläng sommaren i ett växthus

Scroll to Top