Knepet som förvandlar din uppblåsbara pool från budget till lyx

Fixa

Knepet som förvandlar din uppblåsbara pool från budget till lyx

Någon skönhetsupplevelse är kanske inte den uppblåsbara poolen. Men med den här snygga inramningen som du enkelt bygger själv blir den trädgårdens smycke. [i]Av Ingemar Gens Foto: Camilla Isaksson Ritning och byggkonstruktion: Anders Jeppsson[/i]

• 23 april, 2016

Hela bygget anpassas efter storleken på den pool du köper. Vanliga mått på en sådan här uppblåsbar är 700 mm hög och med en diameter på 1 800 mm. Beskrivningen utgår ifrån en sådan pool. I konstruktionen på bilden är virket tryckimpregnerat, men det går bra att använda obehandlat också. Det tar lång tid innan det uppstår några rötskador.

Innan du sätter fart – var helt säker på var poolen ska stå. Den är ju inte alldeles lätt att flytta. Kontrollera måtten noggrant när du pumpat upp poolen och fyllt den med vatten, så att du är säker på att ditt bygge passar som det är tänkt. Bygg inramningen på ett plant underlag och lyft den sedan på plats. Det behövs minst fyra bärare. Bygget är – väl på plats – stabilt, men bryts lätt om man lyfter ojämnt.

Knepet som förvandlar din uppblåsbara pool från budget till lyx
Du behöver:

Regel 45×70 mm
24 st à 540 mm (A)
Regel 45×45 mm
24 st à 300 mm (B)
24 st à 253 mm (C)
Regel 45×95 mm
12 st à 597 mm (D)
Trall 28×120 mm
12 st à 545 mm (E)
12 st à 615 mm (F)
12 st à 685 mm (G)
Syrafast träskruv
Trälim för utomhusbruk

Knepet som förvandlar din uppblåsbara pool från budget till lyx
Gör så här:

1. Limma och skruva ihop A och B till ramar (1). Förborra i B och använd 120 mm långa skruvar.

2. Såga delarna C 15 grader i ena änden. Limma och skruva fast dessa på båda sidor om de övre B. Använd gör det själv 80 mm långa skruvar.

3. Rita en cirkel på underlaget med radien 935 mm – blå på ritningen (2).

4. Ställ upp ramarna runt cirkeln (3).

5. Såga delarna D 15 grader i båda ändar. Limma och skruva fast D mot B och skråskruva i A (4). Glöm inte att förborra D. Använd 80 mm långa skruvar mot A och 100 mm långa skruvar mot B. Underredet är klart när alla delarna D skruvats fast och ramarna står jämnt fördelade runt cirkeln.

6. Geringssåga delarna E i 15 grader. Limma och skruva dessa mot B (5). Snyggast blir det om du skruvar underifrån genom B. Använd 70 mm långa skruvar.

7. Gör på samma sätt med delarna F och G (5).

8. Mät ut mittpunkten på konstruktionen så att du kan rita cirklar på E och G. Den inre cirkeln ska ha radien 920 mm och den yttre ska ha radien 1250 mm.

9. Såga efter linjerna med sticksåg (6). Slipa sågytan väl.

Gör det själv: Jordgubbstorn med inbyggt vattningssystem

Gör det själv: 3 smarta idéer för sovrummet

9 fasansfulla "Gör det själv"-missar som får oss att rysa

Scroll to Top