Ny forskning: Kvinnor lever längre när de är omgivna av naturen

Artiklar

Ny forskning: Kvinnor lever längre när de är omgivna av naturen

Ett liv omgiven av gröna växter gör dig friskare, visar en omfattande studie genomförd i USA.

• 22 april, 2016

Amerikanska kvinnor som lever i hem där de har mycket växtlighet i närheten är betydligt friskare än kvinnor som bor i områden med mindre grönska, enligt en ny studie från Environmental Health Perspectives

Undersökningen, som genomfördes på 108 630 kvinnor över hela landet från 2000 till 2008, visar bland annat att kvinnor i de grönaste områdena hade 12 procent lägre dödlighet relaterad till sjukdomar än kvinnor i mindre gröna områden.

Ny forskning: Kvinnor lever längre när de är omgivna av naturen
Kvinnor som har mycket växter runt sitt hem lever längre. Foto: Istock

Allra tydligast märktes kopplingen när det kom till dödsfall relaterade till cancer och respiratoriska sjukdomar. Kvinnor i områden med mycket växtlighet hade hela 34 procent lägre antal dödsfall relaterade till respiratoriska sjukdomar och 13 procent lägre antal dödsfall i cancer jämfört med de som hade minst växtlighet runt sina hem.

Det är kanske inte jätteförvånande att kvinnor i gröna områden är friskare jämfört med de som bor i storstäder, med alla avgaser och oväsen, men närheten till växtligheten har också positiv effekt på mental hälsa. Enligt undersökningen beror nästan 30 procent av den lägre dödligheten hos kvinnor i grönare områden på att deras mentala hälsa är bättre. De har större möjlighet till fysisk aktivitet och socialt umgänge och därmed lägre stressnivå.

Med andra ord, ut och plantera mer i trädgården/på balkongen! Och kanske är det dags att slå till på det där drömboendet på landet redan nu?

Källa: Country Living

Scroll to Top