Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar – polisens 13 bästa tips

Artiklar

Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar – polisens 13 bästa tips

Ta hjälp av grannarna när du är bortrest och posta inte bilder på dina dyra prylar på Facebook. Här tipsar polisen om hur du bäst förebygger inbrott.

• 21 april, 2016

Soligare dagar närmar sig för varje dag som går, men tyvärr ökar också inbrotten i privata hem under sommaren. Tommy Stiernerlantz är kommissarie och kommunpolis i Bromma. Här delar han med sig av sina bästa tips på hur du förebygger inbrott:

1. Ge inte tjuvarna skydd i din trädgård

 – Det är bra om man inte har helt skyddad insyn vid de ställen där det är lätt att ta sig in i huset, till exempel altandörren. Detta är såklart en avvägning om man vill ha en ostörd miljö när man är i trädgården kontra risken att drabbas av inbrott, säger Tommy Stiernerlantz.

2. Gör det svårare att ta sig in utan att bli upptäckt

– Om man har ett staket som omger hela tomten och staketet är lite högre samt att man har en låsbar grind så är det bra om grinden är låst när man går hemifrån. Då måste tjuven klättra över och kan då väcka uppmärksamhet hos grannarna.

Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar – polisens 13 bästa tips
Om tjuven tvingas klättra in är det troligare att grannarna fattar misstanke. Foto: Istock

3. Låt inte saker tjuvarna kan använda ligga framme

Ett av de vanligaste sätten som tjuvar tar sig in på är, enligt Tommy, att de reser en stege mot huset och klättrar in genom ett fönster på övervåningen. 

– Det är viktigt att inte ha en stege som ligger löst på tomten. Om man har en stege skall den vara fastlåst så att tjuven inte kan använda den. Kontrollera gärna detta med era grannar också.

4. Se över din ytterdörr

– Ytterdörren är ett av ställena som det kan vara enkelt att ta sig in via. Det är viktigt att det inte är glapp i sidan så att man lätt kan få in ett verktyg att bända med. En skyddslist i metall är bra att sätta dit i så fall. Man kan även sätta in dörrsprintar eller bakkantsbeslag vilket förhindrar att dörren kan lyftas av. En spärr på dörren som innebär att den inte kan öppnas inifrån utom med nyckel, som man aktiverar när man går hemifrån, är bra. Då kan inte tjuven bära ut saker via ytterdörren.

5. Höj säkerheten på altandörren

– Altandörren är ofta den svagare punkten i hemmet. En altandörr har oftast ett enkelt lås, samt att den oftast består av glas. Ett bra nyckellås är viktigt. Det skall vara samma säkerhet på denna dörr som på övriga dörrar. Det är även bra att kontrollera att nederdelen på dörren inte bara består av trä då man enkelt kan sparka sig in eller slå sig in. Den stora svagheten är att dörren ofta är helt eller delvis i glas. Det är då viktigt att tjuven inte kan öppna dörren inifrån, så hen får svårt att ta sig ut med gods. 

6. Se över dina fönster

– Fönstren bör ha fönsterlås som hindrar dem att öppnas. Att behöva klättra igenom ett trasigt fönster är en risk för tjuven. Kontrollera även hur fönstren sitter fast och att det inte är lätt att bryta upp dem. Kantskydd kan även sättas på fönster.

Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar – polisens 13 bästa tips
Ett av de vanligaste sättet inbrottstjuvar tar sig in på är att de dyrkar upp lås. Foto: Istock

7. Skylta inte med dyra saker

– Man bör inte ha saker liggandes synligt i huset, framförallt inte om man inte är hemma. Tillfället gör många gånger tjuven. Mobiltelefoner, surfplattor, smycken och pengar bör inte kunna ses utifrån. Jag skulle rekommendera att man inte alltid skyltar med sina fina saker även om man är stolt över dem.

8. …särskilt inte på Facebook

– Framförallt är det viktigt att inte skylta med dyra smycken och prylar på sociala medier, konstaterar Tommy Stiernerlantz.

9. Låt lamporna lysa när du inte är hemma

– När man är borta är det bra om hemmet ser ut som när man är hemma. Man kan ha samma lampor tända. Ytterbelysningen kan vara tänd tillsammans med lampor inne i bostaden. Om man enbart har ytterbelysningen tänd och resten av hemmet är kolsvart är det ett tecken på att man är borta och kommer hem sent.

10. Gardera dig när du är bortrest en längre tid

Det allra bästa när man är borta en längre period är att ha någon boende hos sig. Om det inte går är det bra att få hemmet att se bebott ut ändå, förklarar Tommy.

– Ha gärna lampor tända med hjälp av timers, dock med lite oregelbundenhet så att det inte ser likadant ut hela tiden. Ett tips kan vara att man tänker på hur en vanlig kväll ser ut och hur man rör sig i huset vid de olika tiderna. Därefter kan man anpassa timers efter det.

Så skyddar du dig mot inbrottstjuvar – polisens 13 bästa tips
Låt lamporna lysa även när du inte är hemma. Foto: Istock

11. Ta hjälp av grannarna på semestern

–  Be gärna grannar eller någon annan att besöka huset när du är bortrest. Be dem duka för måltid, samt plocka undan. Det är såklart även viktigt att brevlådan töms. Posten skall sedan inte ligga synlig utifrån. Det är även bra om personen som passar huset slänger sopor så att huset ser bebott ut samt att man flyttar föremål i trädgården. Det kanske kan vara så att personen kan ta en fika på verandan?

– På vintern är det viktigt att någon skottar snön, samt gör spår på tomten. Det kan ju vara ett bra tillfälle att bygga en snögubbe eller liknande så det ser bebott ut.

12. Försvåra för tjuvarna när de väl är inne

Ett larm förhindrar inte inbrott, men förkortar tiden tjuven har inne i ditt hem. Tommy tycker att ett larm är bra eftersom du då vet om att någon varit inne i bostaden.

– Det är bra om man får en mental förberedelse innan man kommer hem. Man får också snabbare polis eller väktare till platsen vilket kan innebära att tjuven grips. Det är även bra om larmet är utrustat med kamera vilket då innebär att gärningspersonen fastnar på bild och eventuellt kan identifieras i efterhand.

– När man installerar larmet är det bra att använda sig av rörelsedetektorer samt dörr- och fönstersensorer. Det finns även krossensorer till fönstren. Man skall inte glömma fönstren på övervåningen då tjuvarna ofta tar sig in den vägen. Många ”glömmer” bort att larma övervåningen. Dekalerna skall vara synliga utifrån sett och det finns även lite större dekaler att sätta upp vid ingången till tomten.

13. Märk dina värdesaker

Tommy Stiernerlantz rekommenderar att man använder sig av DNA-märkning, det vill säga att man penslar sina värdefulla föremål med syntetiskt framställt DNA, som sedan går att spåra både i Sverige och utomlands.

 – Det är ett bra sätt att registrera sina föremål samt att chansen att återfå dem ökar. Inbrott i områden som har DNA-märkning, och skyltar med det, har minskat kraftigt.

9 fel du gör när du städar – som du borde sluta med genast

12 ovärderliga tips som kommer att göra det så mycket lättare att flytta

12 hemligheter att stjäla från personer som alltid har välstädade hem

Scroll to Top