Här vill svenskarna helst ha sitt fritidshus

Artiklar

Här vill svenskarna helst ha sitt fritidshus

Var tycker svenskarna att ett fritidshus ska ligga för att vara attraktivt? Tidigare har Stockholms skärgård toppat listan, men inte i år.

• 8 april, 2016

En röd stuga med vita knutar på landet är en dröm hos många. Frågan är bara var vi helst vill att den ska ligga. För tredje året i rad har SBAB genomfört en undersökning där de bland annat frågar svenskar var ett fritidshus ska ligga för att vara attraktivt.

Föregående år har Stockholms skärgård toppat listan, men i år har det populära området fått lämna plats åt ett annat – nämligen Gotland.

– Att just Gotland hamnar i topp och har petat ned Stockholms skärgård är inte förvånande. Få kan realisera drömmen om ett fritidshus i Stockholms skärgård på grund av de höga priserna, fler kan göra det på Gotland på grund av prisläget, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Här vill svenskarna helst ha sitt fritidshus
Svenskar vill helst ha sitt sommarhus på max tre timmars avstånd. Foto: Bigstock

Stockholms skärgård ligger numera på en andraplats och andra regioner på listan är inte helt förvånande till exempel Öland, Bohuslän och Österlen.

Närmare hälften av de tillfrågade svarar att de kan tänka sig att ha max tre timmars restid med bil till sitt fritidshus.

Undersökningen baseras på en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra under den 23 till 30 mars 2016. I undersökningen har 1034 personer från hela Sverige i åldern 20-80 år svarat.

Se hela listan här:

Här vill svenskarna helst ha sitt fritidshus

10 värdefulla tips till dig som ska köpa hus

Nu är det bevisat – svenskarna lever sitt liv i köket

Så underhåller du ditt fritidshus

Scroll to Top