1251414.jpg

Hemma hos

”Det är svårt att sitta och deppa i det här köket”

När familjen utökades med trillingar beslutade sig makarna Ramm för att totalrenovera köket. – Viktigast var att få utrymme för en vettig matplats. Det var ju så trångt att David och jag oftast stod och åt, berättar Marie.

• 23 mars, 2016

När Marie såg en bild på ett gult kök kunde hon inte släppa det. Gult är dottern Aloysias favoritfärg och själv älskar Marie påskliljor. Kompisarnas reaktioner på färgvalet var dock dämpade.

– Men jag ångrar det inte – gult får mig att må så bra. Det är ju svårt att sitta och deppa i det här köket!

Köksskåp med luckan ”Greppa”, Kungsäter Kök, målade i gult, NCS 0580-Y. Även stommarnas framkant är målad för att ge en mer genomtänkt känsla i köket. Köket är ritat av Sofia Fransson och levererat av Studio Plong.

Stänkskydd ”Stockholm” i högtryckslaminat med mönster av Anna Viktorsson. En röd prick visar var familjen bor. Stänkskyddet levereras inte längre, men mönstret finns som tapet hos Designmäklarna. Med en glasskiva framför blir det ett liknande stänkskydd. Blandare, FM Mattsson.

Bänkskivor ”Polar White” i vit laminat, LG Collection. Bricka med mönstret ”Stockholm”, Designmäklarna. Beslag från Beslag Design. Inbyggnadsmikro, Siemens.

Hörnskåpets front ser ut som lådor, men är en utdragbar trådbackshylla.

Linoleumgolv ”Marmoleum Click”, Forbo Flooring. Matbord ”Bjursta”, Ikea. Stolar ”Elbow Chair”, design Hans J Wegner, för Carl Hansen & Søn. Taklampor ”Gladys”, design Louise Hederström, Bsweden. Taklampa ”Store-Kanon”, Asger BC Lys. Skrivbord, Kungsäter Kök. Strömbrytare ”Renova”, Schneider. Gula, fodrade draperier uppsydda av Min Egen.

Där den högra balkongdörren sitter var det förut bara ett fönster. Hyllan mellan balkongdörrarna är ritad av Studio Plong och måttbeställd från ett snickeri. Radio, från Roberts Radio.

Hallen var tidigare avskild med väggar. Draperi, dyna och textil på väggen dämpar ljudnivån i köket, uppsydda av Min Egen.

Serveringsskåpet rymmer mängder av porslin med mera. Krokarna på väggen, från Åhléns, är en del av hallförvaringen.

Keramikserie, från Rice.

Köksön har blivit favoritplatsen. Här är det lätt att både laga och servera mat, lite snabbt. Barstolar ”Janinge”, Ikea. Fläktkåpa ”Accent 80”, Fjäråskupan. Inramad affisch av Lisa Jonasson.

Av Sara Hellström, Marit G Engstedt Foto: Martina K Svensson

Läs mer om renoveringen i Hus & Hem nr 4

Ett kök – två helt olika stilar

Scroll to Top