7 misstag att undvika när du ska välja färg

Inredning

7 misstag att undvika när du ska välja färg

Tänk på att färgen ändras under dagen och matcha inte med möblerna. Det här är några av experternas bästa tips för att lyckas med målandet.

• 7 mars, 2016

7 misstag att undvika när du ska välja färg

1. Matcha för mycket

Att ha samma färg på väggarna som på till exempel soffan eller gardinerna kan verka som en bra idé, men det är det inte, enligt proffsen.

– Du bör aldrig matcha färgen på väggarna med något av tygerna du har i inredningen. Det blir för starkt. Hitta istället en nedtonad nyans av färgen, säger designern Sallie Giordano till House Beautiful. 

2. Välja nyans enbart utifrån färgkartan

– Små färgprover kan vara missledande. Jag rekommenderar alltid att man först testar färgen på ett område i rummet innan man bestämmer sig för en färg, säger inredaren Kaylan Kane till Country Living. 

3. Glömma att bryta av starka färger

– Det största misstaget folk gör när de försöker vara färgglada och spännande är att de glömmer att man måste balansera upp det med neutrala nyanser, säger designern Todd Klein till House Beautiful.

Du behöver inredningsdetaljer i vitt eller grått att vila ögonen på. Samma sak gäller om du valt neutrala toner, glöm inte att lägga till några starka färger som kontrast.

7 misstag att undvika när du ska välja färg
Det är mycket att tänka på när du ska välja rätt färg för hemmet. Foto: Bigstock

4. Glömma att färgen ändras under dagen

Det är lätt att glömma bort att hur färgen ser ut beror på ljuset, som ändras flera gånger under dagen. 

– Det är alltid bäst att pröva färgen på väggarna och bo med det i några veckor. Måla ett stort pappersark och flytta runt det i rummet under dagen, tipsar inredaren Caitlin Wilson Country Living.

5. Använda alldeles för olika färgskalor

Visst är det kul att leka med färger och skapa olika känslor för varje rum, men samtidigt måste det hänga ihop, annars blir helhetsintrycket bara konstigt.

– Sovrummet ska aldrig kännas som att det ligger i ett helt annat hus än vardagsrummet – hela huset måste hänga ihop, säger experten Mona Ross Berman till House Beautiful.

6. Inte ha en plan för resten av rummet

Det räcker inte med att bara ha valt en färg, tänk på att den måste funka med allt annat du ska ha i rummet också.

– Det största misstaget jag ser är när någon har valt färg till väggarna innan möblerna. Tänk om du förälskar dig i en cool marinblå soffa, men den blir överväldigad av väggarna som du redan målat röda? säger inredningsdesigner Jennifer Schmidt till Country Living.

Experternas råd är att alltid välja möbler och tyger först. 

7. Vara rädd för att bryta mot ”reglerna”

Som vi tidigare sagt stämmer inte den gamla klyschan om att mörka färger får ett rum att se mindre ut. 

– En mörk färg får faktiskt hörnen i ett litet rum att dra sig tillbaka, säger Jennifer Schmidt. 

Källa: House BeautifulCountry Living

Scroll to Top