6 ställen i hemmet du INTE ska använda ättika på

Artiklar

6 ställen i hemmet du INTE ska använda ättika på

Ättika på bänkskivan av marmor eller på trägolvet? Nog för att vi älskar detta mångsidiga rengöringsmedel, men på vissa ställen gör det mer skada än nytta.

• 4 mars, 2016

1. Bänkskivor av marmor eller granit

Ytan kan repas av syran i ättikan. Använd istället milt diskmedel och varmt vatten.

2. Golvplattor av sten

Samma sak gäller här, syran repar ditt fina badrumsgolv. Undvik också citron och ammoniak och välj istället tvål som är speciellt anpassad för stengolv, eller diskmedel och vatten.

3. Köksknivar av kolstål

Om du har köksknivar av kolstål bör du inte utsätta dem för syran i ättikan, om du inte vill få fram en patina som skyddar kniven, vilket är ganska vanligt. Vill du få kniven ren och utan patina rekommenderas en mild tvållösning och vatten.

6 ställen i hemmet du INTE ska använda ättika på
Dina fina marmorbänkskivor i köket gillar inte ättika. Foto: Bigstock

4. Strykjärnet

Ättika kan skada insidan av ditt strykjärn. Istället för att rengöra det med ättika, se till att du tömmer det helt efter användning och följ instruktionerna i manualen.

5. Trägolv

Vissa tycker att det funkar utmärkt att rengöra trägolven med ättika, men andra hävdar att det skadar ytan. Kanske är det bäst att använda rengöringsmedel speciellt för trägolv, för säkerhets skull.

6. Mobilen

Glaset på din smartphone har en fettavvisande yta för att skydda mot fingeravtryck och fettfläckar. Den här kan förstöras av syra, så rengör inte mobilen med ättika.

Allmänt tips: Om du vill använda ättika på ett material där du är osäker på om det funkar, späd ut med vatten och testa först på en liten yta där det inte syns.

Källor: Good Housekeeping, NetworxApartment therapy

Så här rengör du rostfritt stål – helt utan giftiga kemikalier

Så här blir din ugn skinande ren – utan giftiga kemikalier

Äntligen – så här lätt viker du dina dra-på-lakan på bara några sekunder

Scroll to Top